Горбаль і Жеваго вибили з Тимошенко 15%

Четвер, 14 травня 2009, 15:25

Кабінет Міністрів пом'якшив умови, на яких держава готова рекапіталізувати банки.

Відповідно до затвердженого порядку, уряд готовий брати участь у збільшенні капіталів банків при одержанні у власність не менше 60%+1 акція, пише газета "Дело".

При цьому ще 15% акцій має бути передано в управління державі або належати іншому інвесторові, що також буде брати участь у докапіталізації банку.

У підсумку держава повинна контролювати (одноосібно або зі співінвестором) не менше 75%+1 акція.

Реклама:

Як відомо, у середині квітня прем'єр Юлія Тимошенко озвучила, який відсоток акцій рекапіталізованих банків перейде у власність держави. Тоді мова йшла про 99% акцій Родовід Банку, Укрпромбанку і банку "Київ", 91,8% акцій банку "Надра", 75%+1 акція Імексбанку й Укргазбанку.

Переговори з представниками банку "Фінанси і Кредит" не були завершені, оскільки акціонери фінзакладу запросили особливі умови рекапіталізації - 60%+1 акція, ще 15% акцій пропонувалося передати в управління державі. Пізніше аналогічні вимоги виставив і Укргазбанк.

Учасники ринку говорять, що пільгові умови пролобіювали народні депутати Костянтин Жеваго (фракція БЮТ) і Василь Горбаль (Партія регіонів), банки яких значаться в списку претендентів на рекапіталізацію.

"Ця постанова - праця Жеваго (контролює банк "Фінанси і Кредит") і Горбаля (співвласник Укргазбанку). Вони вели переговори про мінімальну частку участі. А для всіх банків такий порядок був прийнятий, щоб не злити громадськість", - вважає аналітик великої інвестиційної компанії.

"Кілька власників банків показали свої мускули і переконали уряд, що необхідно приймати м'якші умови", - погоджується голова правління одного з великих банків.

Як пише видання, у Мінфіні не змогли пояснити, чому умови рекапіталізації банків були прийняті в більш лояльній формі, ніж планувалося раніше.

"Порядок був ухвалений шляхом тривалих дискусій. Зараз ми можемо до нього ставитися тільки як до документа, який був прийнятий. Коментувати мені дуже складно", - заявив "Делу" заступник міністра фінансів Андрій Кравець.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: