Реалізацію проекту "Набукко" поставили під сумнів

Середа, 8 квітня 2009, 11:40

Європейські країни занадто пізно досягли згоди в питанні фінансування проекту будівництва газопроводу "Набукко": багато що змушує сумніватися в тому, що європейська мрія про альтернативу російському газовому експорту може збутися.

Про це повідомляє K2Kapital з посиланням на газету Wall Street Journal.

Як відомо, проект "Набукко" передбачає транспортування газу з Каспійського басейну в європейські країни.

На першому етапі передбачалося, що основну завантаження газопроводу забезпечать Каспійське газові родовища Азербайджану.

Реклама:

На другому етапі, коли газопровід вийде на передбачувану потужність в 31 млрд. кубометрів на рік, до постачальників приєднаються Туркменістан, Іран, Ірак і країни Перської затоки.

Однак тепер Азербайджан, що грає ключову роль у реалізації проекту, має намір експортувати свій газ до Росії.

27 березня, під час свого візиту до Москви, глава Державної нафтової компанії Азербайджану підписав меморандум про взаєморозуміння з "Газпромом", який передбачає постачання природного газу з двох нових родовищ Азербайджану в інтересах російських споживачів і, можливо, для подальшого експорту до Євросоюзу.

Видання вважає, що Азербайджан вирішив відповісти на пропозицію "Газпрому", яка була зроблена ще в березні минулого року, через те, що Туреччина стала використовувати питання будівництва газопроводу "Набукко" для активізації процесу вступу до Євросоюзу.

Тим самим Туреччина поставила під сумнів свою надійність як партнера по транзиту палива для Азербайджану та інших експортерів газу з Каспійського басейну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!