"Альфа-Банк" і "Хрещатик" виручили киян

Середа, 8 квітня 2009, 11:09

У вівторок стали відомі банки, які погодилися виділити Київській міській держадміністрації (КМДА) 900 мільйонів гривень на покриття касових розривів, що утворилися в столичному бюджеті.

Про це пише газета "Дело" з посиланням на повідомлення прес-служби КМДА.

Згідно повідомлення, левову частку коштів - 750 мільйонів гривень - виділила фінустанова з російським капіталом "Альфа-Банк" (Україна), ще 150 мільйонів гривень дав афілійований з місцевою владою банк "Хрещатик".

Заставою за кредитом є столична нерухомість та векселі.

Реклама:

"Що стосується іпотеки, то це адміністративні приміщення, які не мають соціального чи культурного значення", - розповів голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

За його словами, будівлі, що передаються в заставу, ще невідомі.

Як пояснив депутат Київської міськради Дмитро Андрієвський, банки визначать експертні компанії, які протягом трьох днів повинні провести оцінку нерухомості, що передається у забезпечення, і скласти акт звірки.

"На сьогоднішній день затверджено список таких будівель, включаючи театри, але їх вартість не йде ні в яке порівняння з сумами кредитів. Наприклад, приміщення Національної філармонії оцінено в 1,5 мільйона гривень", - дивується Андрієвський.

Що стосується векселів, то дозвіл емітувати їх для отримання кредиту Київміськадміністрація отримала від уряду.

Кабінет міністрів не зупинила навіть стаття 4 закону "Про вексельний обіг", яка дозволяє випускати інструмент тільки для розрахунків за передані товари, послуги або виконану роботу, але аж ніяк не для залучення боргового фінансування.

Зазвичай з цією метою випускаються муніципальні облігації, але ця процедура зайняла б у КМДА досить багато часу.

"Щоб емітувати бонди, потрібно близько місяця, а для випуску векселя достатньо одного дня", - пояснює заступник голови правління банку "АРМА" Євген Зельцер.

Крім того, за словами Дмитра Андрієвського, порядок розрахунків векселями має бути ще схвалений на сесії Київради 23 квітня.

Кредит, який надали Києву "Альфа-Банк" і банк "Хрещатик", обійшовся міській владі у 21,5% річних і повинен бути погашений до 31 березня 2010 року.

Отримані гроші підуть на закриття дірки, що утворилася в столичному бюджеті через заборгованість компанії "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий в 2008-2009 роках газ.

У вівторок ці гроші були перераховані дочірній структурі "Нафтогазу" - компанії "Газ України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: