Регіонам дозволили повторити київський досвід для розрахунків за тепло і газ

Понеділок, 27 квітня 2009, 18:59

Зобов'язання по кредитах місцевих бюджетів для погашення заборгованості за теплову енергію та природний газ перед НАК "Нафтогаз України", викликаної різницею в тарифах на теплову енергію і реальної її вартості, можуть бути оформлені простими векселями на строк до трьох років.

Відповідний дозвіл Кабінет міністрів надав постановою від 22 квітня, фактично повторивши схему, вперше використану у кінці березня - на початку квітня цього року для погашення боргу Києва перед "Київенерго", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з постановою, отримані підприємствами теплоенергетики кошти також повинні бути спрямовані на погашення боргу за газ перед НАК "Нафтогаз України".

"Векселя видаються на суму коштів у межах заборгованості суб'єктів господарювання за спожитий природний газ, що склалася на 1 квітня 2009 року, зі строком погашення до трьох років", - ідеться у документі.

Реклама:

Згідно з ним, залучення таких кредитів здійснюється поза межами положення про держзакупівлі.

На відміну від випадку з Києвом, коли отримані від "Київенерго" кошти "Нафтогаз" направив у рахунок оплати імпортованого газу, цього разу уряд зобов'язав його спрямовувати кошти на сплату до загального фонду держбюджету податку на додану вартість під час митного оформлення імпортованого в поточному році природного газу.

Відповідно до постанови, як і у випадку з Києвом, технічно схема буде реалізована через спеціальні відкриті в Держказначействі рахунку.

Крім того уряд доручив Мінфіну під час підготовки держбюджетом на 2010-2012 роки передбачити кошти для проведення розрахунків місцевих властей за векселями.

Як повідомлялося, у квітні Київрада проголосувала за залучення кредиту на суму 1,2 млрд. гривень для відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію "Київенерго", а також для вирішення інших нагальних потреб.

В якості забезпечення кредиту Київрада дозволила передати в заставу будівлі громадського, культурного та адміністративного призначення, а також векселі.

За даними "Нафтогазу", борг теплопостачальних підприємств України за газ до 25 березня перевищив 5 млрд. гривень, у тому числі за 2009 рік - 3,4 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!