Кінах назвав причину подорожчання нафтопродуктів

П'ятниця, 24 квітня 2009, 17:51

Зростання цін на нафтопродукти є наслідком того, що Україна за останній період практично зруйнувала інвестиційний клімат на власних нафтопереробних підприємствах.

Про це під час Всеукраїнського зібрання об'єднань промисловців, підприємців і роботодавців заявив президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій Кінах, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Кінах підкреслив, що вітчизняні нафтопереробні заводи є недосконалими, з високим матеріальним і фізичним зносом основних фондів, невідповідність європейським і світовим стандартам глибиною і якістю переробки нафти.

"Сьогодні Україна замість того, щоб модернізувати нафтопереробні підприємства, перетворюється по суті в імпортера готових нафтопродуктів, і знаходиться в прямій залежності від коливань цін на світовому ринку", - зазначив він.

Реклама:

Президент УСПП переконаний, що Україна повинна працювати над стратегією національної енергетичної безпеки, формуванням якісного прозорого ринку нафтопродуктів.

"Був період, коли Україна була вже експортером готових нафтопродуктів. Разом з тим сьогодні стимулів для серйозних компаній переробляти нафту на території України практично не існує, так як кінцева продукція є неконкурентоспроможною", - підкреслив він.

Як відомо, раніше Секретаріат експертно-аналітичної групи з відпрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості встановив розрахунковий "ціновий коридор" для АЗС роздрібної торгівлі на період з 11 квітня 2009 року.

Так, вартість дизельного палива встановлена на рівні 5,22-5,38 гривень за літр, вартість бензину марки А-76 - на рівні 5,03-5,18 гривень за літр, А-92 - 5,48-5,65 гривень за літр, А-95 - 5,68-5,85 гривень за літр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!