Український ВВП обвалився на 25,5%

Вівторок, 21 квітня 2009, 13:44

В Україні зниження валового внутрішнього продукту (ВВП) за підсумками першого кварталу 2009 року становило 25,5% у річному вимірі.

Про це сказано в коментарі аналітиків ING Bank Ukraine агентству "УНІАН".

За словами експертів, оцінка динаміки ВВП у першому кварталі 2009 році грунтувалася на динаміці показників основних секторів економіки.

"Показник свідчить про невелике поліпшення динаміки ВВП, порівняно з попередніми місяцями 2009 році, під впливом і сезонних, і специфічних чинників, а також внаслідок низької бази порівняння роком раніше" - кажуть аналітики.

Реклама:

Вони зазначають, що сільське господарство залишається єдиним сектором економіки, який демонструє зростання своїх показників у поточному році (1,7% за рік у 1 кварталі 2009 року).

Крім того, в цьому секторі спостерігається прискорення темпів зростання з початку року завдяки високому врожаю 2008 року.

Гарний урожай підтримав вітчизняний експорт поточного року і запобіг ще більшому зниженню його обсягу на тлі подальшого погіршення експорту в інших експортно-орієнтованих секторах - металургії і хімії.

На думку аналітиків, сільське господарство залишиться єдиним сектором в економіці, який зростатиме, принаймні, до липня поточного року. Водночас вони прогнозують погіршення результатів роботи сільського господарства у 2 половині 2009 року через очікуване зниження урожаю поточного року.

Також повідомляється, що суттєвіше падіння в роздрібній торгівлі (-14,0% у річному обчисленні за 3 місяці 2009 року порівняно з -10,7% у річному обчисленні за 2 місяці 2009 року) відображає скорочення купівельної спроможності споживачів внаслідок зниження рівня їхніх доходів і зростання цін на імпортні товари через девальвацію гривні.

Падіння доходів примусило споживачів суттєво скоротити споживання товарів тривалого користування і перейти до придбання товарів першої необхідності від роздрібних мереж до неорганізованих ринків, які часто не надають звітність про свою діяльність в органи статистики.

Аналітики зазначають, що традиційно порівнюють показники спаду економіки з найочевиднішим альтернативним показником вимірювання економічної діяльності - виробництвом і споживанням електроенергії.

Виробництво електроенергії демонструє спад 15,2% у річному обчисленні в 1 кварталі 2009 року, споживання - спад 12,7% в річному обчисленні.

За словами аналітиків, ці показники свідчать про те, що криза не настільки серйозно вплинула на реальну економіку, як про це говорить офіційна статистика.

Дані щодо споживання та виробництва електроенергії також свідчать про очевидне сповільнення спаду в березні порівняно із січнем і лютим.

"Попри те, що показники вітчизняної економіки, як і раніше, залишаються досить негативними, тим часом як спад у торговому секторі в березні ще більше пришвидшився, ми вважаємо, що економіка вже досягла найкритичнішого спаду в січні", - зазначають експерти ING Bank Ukraine.

"Водночас ми не чекаємо зміни показників ВВП на позитивні значення принаймні до 4 кварталу 2009 року через досі слабкий внутрішній і зовнішній попит на українські товари та послуги", - додають вони.

Аналітики банку зберігають прогноз зниження ВВП 2009 року на рівні 8,4% у річному обчисленні.

Як відомо Держкомстат України має оприлюднити попередні дані щодо показника ВВП на 45-й день, наступний за звітним періодом (тобто орієнтовно в середині травня), а підсумковий показник ВВП за 1-й квартал буде розраховано та оприлюднено на 90-й день після звітного періоду (тобто наприкінці червня).

2009 року Держкомстат відмовився від публікації щомісячних даних про динаміку ВВП, а перейшов на публікацію квартальних показників.

Посадовці пояснюють це наміром наблизити українську звітність до міжнародних стандартів. 

На початку квітня Світовий банк оприлюднив новий прогноз для України, згідно з яким ВВП в Україні в 2009 році складе 9%, а інфляція - 16,4%.

Уряд прогнозує цього року зростання ВВП на 0,4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!