Депутати не дозволили Тимошенко вибити гроші з боржників для "Нафтогазу"

Вівторок, 14 квітня 2009, 17:58

Верховна Рада провалила зміни до закону "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".

За проголосувало 154 депутати - 153 від БЮТ, 1 - Блоку Литвина.

Закон був направлений на забезпечення погашення підприємствами паливно-енергетичного комплексу заборгованості за енергоносії із застосуванням таких механізмів, як проведення взаєморозрахунків, погашення заборгованості з частковою її оплатою, реструктуризація заборгованості, списання окремих видів заборгованості.

Основною метою законопроекту було упорядкування підстав перебування підприємств ПЕК, що знаходяться у Реєстрі підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості і не здійснюють розрахунків згідно процедур та механізмів, передбачених законом.

Реклама:

"Важливо те, що до підприємств, які включені до реєстру, що беруть участь у проведенні розрахунків, передбачених цим законом не можуть застосовуватися заходи примусового виконання рішень, передбачених законом про виконавче провадження та порушуватись провадження про банкрутство", - заявив депутатам міністр ПЕК Юрій Продан.

Втім, за його словами, не всі підприємства вживають заходів по відшкодуванню заборгованості. "Більше того, вони не сплачують заборгованість за поточне споживання газу", - поскаржився міністр.

За його словами, загальна заборгованість за спожитий газ лише за перший квартал цього року зросла майже на 2 мільярди гривень. Тоді як питання вчасних розрахунків за газ є "першочерговим для "Нафтогаз України" і потребує значних фінансових ресурсів" - підкреслив Продан.

"З огляду на це виникла необхідність внести зміни до підпункту 3.5.1 пункту 3.5 статті щодо впорядкування перебування підприємств у реєстрі, і не здійснюють розрахунків", - зазначив міністр.

В зазначеному реєстрі знаходяться більше 100 підприємств комунальної енергетики, які створюють цю заборгованість, пояснив представник комітету Сергій Тітенко.

Водночас він відзначив, що це не тільки їх вина, а й відсутність грошей у місцевих бюджетах та невідповідні тарифи для населення.

"Якщо ми хочемо довести до банкрутства ці підприємства, то ці зміни дозволять це зробити", - заявив Тітенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!