Вуглеводні врятують бюджет

Вівторок, 14 квітня 2009, 15:45

Для того, аби під час фінансової кризи поповнити держбюджет, державі необхідно активніше продавати ліцензії на видобуток вуглеводнів.

Про це на прес-конференції заявив гендиректор СП "Полтавська газонафтова компанія" (інвестпроект британської компанії JKX Oil & Gas Plc) Тимофій Каунов.

"Щоб наповнити бюджет, не треба продавати "Укртелеком". Вже з одного лише продажу ліцензій держава отримає чималі кошти. Крім того, держава зароблятиме, отримуючи податки", - заявив він.

За підрахунками "Полтавської газонафтової компанії", за 2008 рік вона сплатила 400,2 мільйона гривень податку. Тобто щодня держава отримувала більш ніж 1,1 мільйона гривень.

Реклама:

"Держава неефективно використовує власні природні ресурси. Вона має ліцензії на основну кількість вуглеводнів, але не хоче ними ділитися. Жодної ліцензії за останній час продано не було. Та й пропонують ліцензії на якісь дрібниці, справді цікавих пропозицій нема", - розповів Каунов.

За словами гендиректора "Полтавської газонафтової компанії", навіть ті обсяги, які компанія свого часу отримала від держави за ліцензією, є "мізерними".

За минулий рік компанія видобула майже 178 тисяч тон нафти та 439,3 мільйона кубометрів газу. За нафту разом із ПДВ було отримано 747,7 мільйона гривень, за газ - майже 510 мільйонів гривень.

Гендиректор "Полтавської газонафтової компанії" відзначив, що 2008 року вона пробурила 9 нових свердловин. При цьому обсяги пошуково-розвідувального буріння склали 24,5 тисячі метрів, а обсяг геологорозвідувальних робіт - 154,8 мільйона гривень.

У той же час, Каунов висловив сумнів щодо доцільності організації спільного видобутку з державою.

"Приватному інвестору договір про спільний видобуток не дає ніяких гарантій. Я, наприклад, не вірю "Укргазвидобуванню", та й ніхто не вірить, бо вони свої зобов'язання не виконують", - пояснив свою позицію топ-менеджер.

"Потрібен нормальний договір європейського типу про спільний розподіл видобутку", додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: