Мінпаливенерго спростувало заяви про сприяння до "непрозорих аукціонів"

Середа, 1 квітня 2009, 18:37 -
Мінпаливенерго в черговий раз спростовує інформацію, розповсюджену в засобах масової інформації, про те, що відомство ініціює скасування введених раніше Верховною радою аукціонів з продажу електроенергії на експорт.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Мінпаливенерго.

Прес-секретар міністерства Фент Ді зазначив, що "позиція уряду і Мінпаливенерго є послідовною сьогодні й буде залишатися такою надалі".

"Електроенергія, що направлялася на експорт має продаватися на умовах відкритого й прозорого аукціону", - підкреслив представник прес-служби.

Ді наголосив, що міністерсто повною мірою підтримує законопроект "Про внесення зміни до Закону України "Про електроенергетику", що був ухвалений Верховною Радою в першому читані.

Реклама:

За його словами, цей законопроект (у першому читанні) повністю відоброжав тенденцію розвитку прозорих та конкурентнпих відносин під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності в електроенергетичному комплексі України.

Міністерство палива і енергетики направляло свої пропозиції до Комітету ВРУ з питань ПЕК, ядерної політики і ядерної безпеки,  в якій чітко висловила свої пропозиції, які мали бути враховані під час розгляду цього законпроетку у сесійні залі в другому читанні, йдеться в повідомленні прес-служби.

"В цілому міністерство підтримує ініціативу проведення аукцуіонів з продажу електричної енергії та продажу відповідних обсягів, а також лібералізацію внутрішнього та зовнішнього електоренергетичного ринку", - наголосив прес-секретар.

Тобто, за його словами, сьогодні, враховуючі обмеження, які є на Бурштинському півострові, що працює в синхроній зоні з єврпопейсько мережею UCTE  доцільно проводити аукціони, саме, на обсяги електроенргії або на потужність в рамках цього обмеження, яке складає 500-550 МВт.

В той же час в прес-службі висловили обурення з приводу повідомлення "деяких компаній, які дозволяють собі робити привселюдні неправдиві заяви, посилаючись на органи державної влади".

Ді також спростував інформацію президента цієї компанії, колишньго заступника міністра Мінпаливенерго Олексія Шеберстова, який ввважає, що дії міністерства спрямовані на те, щоб затягнути реформу ринку експорту електроенергії та зберегти непрозорі схеми.

Він підкреслив, що заяви Шеберстова "не відповідають дійсності, адже всі контракти, які існують сьогодні між ДПЗД "Укрінтеренерго" та ії партнерами за кордоном, виконуються на вигідних умовах за цінами, які значно перевищують оптову ринкову ціну, відмінно від тих контрактів, що діяли 2007 року".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: