Український експорт кондитерських виробів під загрозою

Четвер, 5 березня 2009, 11:59
У Казахстані в четвер буде розглянуто питання про введення ввізного мита на кондитерські вироби.

Ця країна - один з найбільших ринків збуту українських кондитерських виробів, пише видання "Комерсант-Україна".

Введення мита загрожує вітчизняним підприємствам скороченням обсягу виробництва більше ніж на 20% і посиленням конкуренції не тільки на казахському, але й на інших зарубіжних ринках, прогнозують експерти.

"Ще в листопаді минулого року казахські кондитери звернулися до Міністерства індустрії і торгівлі Казахстану з проханням ввести імпортне мито на ввезення кондитерських виробів", - розповіло джерело в Мінекономіки, знайоме із ситуацією.

За його словами, мито повинне буде поширюватися на всіх імпортерів, однак очевидно, що найбільше від цього постраждає Україна.

Адже в окремих сегментах кондитерських виробів частка українських постачальників доходить до 80% всього обсягу імпорту. Розмір мита зараз обговорюється.

Це питання, за словами співрозмовника видання, планується розглянути сьогодні на громадських слуханнях в міністерстві індустрії і торгівлі Казахстану.

Про це проінформовані в найбільших українських кондитерських компаніях - Roshen, АВК і "Бісквіт-шоколад". Представники цих компаній мають намір брати участь у слуханнях.

Отримати коментарі в міністерстві індустрії і торгівлі Казахстану не вдалося. Посол Республіки Казахстан в Україні Амангельди Жумабаєв від коментарів по телефону відмовився.

Казахстан не вперше закриває свій кондитерський ринок. Тимчасова загороджувальні мита на ввезення кондитерських виробів вже встановлювалася 2005 року, але через рік було скасовано.

Тоді ініціатором введення обмежень на ввезення продукції виступила казахська Асоціація кондитерів, яка аргументувала свою позицію тим, що через зростання обсягу імпорту і демпінгу з боку імпортерів рентабельність великих виробників "Цукерки Караганди" і "Баян-сулу" знизилася на 6,1% і 2,2% відповідно, а їх потужності виявилися завантажені лише наполовину.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: