Топ-менеджери змушені чекати

П'ятниця, 27 березня 2009, 15:29

Звільнені управлінці не сподіваються в недалекому майбутньому працевлаштуватися.

Як повідомляє газета "Дело", до такого невеселого висновку прийшли співробітники хедхантінгової компанії Korn/Ferry, за результатами опитування 1000 топ-менеджерів, що втратили роботу через кризу, в 83 країнах світу.

У ході опитування рекрутери дізналися, що переважна більшість (83%) опитаних сподіваються знайти роботу протягом чотирьох місяців.

Майже половина вважає, що працевлаштування займе більше семи місяців.

Реклама:

При цьому менше третини респондентів залишалися без роботи на термін, що перевищує три місяці.

"В цілому складно сказати, скільки може знадобитися часу для пошуку роботи топ-менеджера. Все залежить від конкретної ситуації: галузі, висунутих вимог, активності в пошуку роботи. В середньому, можна назвати строки від трьох-шести місяців до року", - коментує генеральний директор рекрутингового агентства "Геліос" Вікторія Погоріла.

Але при вдалому збігові обставин можна знайти роботу і за два тижні, додає вона.

Що стосується зарплат, Погоріла вважає, що тепер управлінці згодні піти на пониження за посадою і погодитися на більш низьку оплату праці.

Це не дивно: за перші два місяці 2009 року попит на топ-менеджерів в Україні скоротився в два з половиною рази, а пропонованих вакансій стало в чотири рази більше.

У порівнянні з даними за осінь 2008 року, зниження зарплат вищого менеджменту склало в середньому 10%.

У 80% випадків роботодавці вказують зарплати в доларах, спираючись на курс від 5 до 9 гривень за долар.

Незгодні з новими умовами роботи управлінці, які володіють достатньою кваліфікацією для успішного працевлаштування, готові "перечекати" кризу до кращих часів і не шукати роботу взагалі.

Опитування Korn/Ferry показало, що 45% топ-менеджерів активно роботу не шукають, 12% стали приділяти більше часу спілкуванню з близькими та друзями, 23% прийняли рішення продовжити навчання, а 3% вирішили просто відпочити.

Однак в Україні склалася прямо протилежна ситуація: наші співвітчизники прагнуть якомога швидше знайти роботу.

"Випадки, коли здобувачі займали вичікувальну позицію, траплялися в кінці минулого року, коли були надії, що криза не триватиме довго", - говорить Погоріла.

Але зараз ситуація змінилася - люди активно шукають роботу.

Рекрутер стверджує, що претенденти готові розглядати різні варіанти, у тому числі з більш низькою зарплатою.

Крім того, експерти ринку праці застерігають від можливих негативних наслідків такої позиції - вийшовши на ринок праці після кризи, такі спеціалісти ризикують виявитися неконкурентоспроможними, оскільки не набули навичок роботи в умовах кризи і виявилися непристосованими до нових умов роботи.

Як повідомлялося, у березні в Україні на одне робоче місце претендує від 10 до 70 осіб.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: