"Нафтогазу" проклали правильний курс

П'ятниця, 27 березня 2009, 10:40

Продаж валюти "Нафтогазу України" за офіційним курсом дозволить компанії тільки у квітні зекономити понад 100 мільйонів гривень.

В документі під назвою "План заходів на 2009 рік щодо стабілізації фінансового стану НАК "Нафтогаз України" (від 11 березня) Кабмін запропонував продавати компанії іноземну валюту за офіційним курсом, пише видання "Дело".

Якщо Нацбанк погодиться з такою пропозицією, НАК зможе залучати долар (розрахунки компанії в основному ведуться у цій валюті) за ціною на 20-25 копійок нижчою від ринкової.

Як повідомив член Ради НБУ Василь Горбаль, Нацбанк не налаштований чинить перешкоди уряду в питанні допомоги "Нафтогазу". За даними Василя Горбаля, НБУ і НАК вже давно координують свою діяльність.

Реклама:

"Не є секретом, що Діденко і Шаповалов регулярно спілкуються", - говорить член Ради Нацбанку.

Горбаль упевнений, що рекомендація продавати валюту "Нафтогазу" за пільговим курсом була дана швидше з метою заспокоїти іноземних кредиторів та інвесторів НАКу, показавши їм, що уряд всіляко сприяє економії коштів компанією.

"Це перекладання бюджетних грошей з однієї "кишені" до іншої", - вважає начальник казначейства Дочірнього банку "Сбєбанку Росії" Дмитро Золотько. - У разі продажу валюти Нацбанком за пільговим курсом у нього виникне "торговий збиток", а у "Нафтогазу"-"торговельний дохід".

Для НБУ як для некомерційної організації це особливого значення мати не буде, а поліпшення балансу "Нафтогазу" складе сприятливе враження на його кредиторів та інвесторів.

"Нафтогаз" дійсно істотно виграє, якщо отримає право купувати валюту за офіційним курсом (7,7 гривні за долар на 25 березня). Останнім часом НБУ проводив валютні інтервенції, продаючи долар за 7,9 гривні. Вартість же міжбанківського ресурсу, за підрахунками Нацбанку на 23 березня, становить 7,95 гривні за долар.

За оцінками керівника Центру енергетичних досліджень Костянтина Бородіна, у квітні "Нафтогаз" закупить близько 2 мільярдів кубометрів імпортного газу за ціною 280 доларів за тисячу кубометрів. Якщо припустити, що різниця між офіційним і ринковим курсом долара залишиться на діючому рівні (20-25 копійок), то тільки за один місяць НАК зекономить на покупці дешевої валюти 112-140 мільйонів гривень.

Враховуючи, що НБУ лояльно ставиться до потреб "Нафтогазу" у валюті, залишається тільки визначити технологію, за якою Нацбанк буде поставляти НАКу дешевий долар.

Уряд наполягає на тому, що це має бути інтервенція. За словами заступника голови правління одного з банків, оптимальною з точки зору ринку буде пряма покупка "Нафтогазом" валюти у Нацбанку через один з держбанків ("Ощадбанк" або "Укрексімбанк").

"У такому випадку не буде тиску на курс, і міжбанк не відчує ніяких потрясінь", - пояснює банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!