Нацбанк покарає нечесні банки

П'ятниця, 27 лютого 2009, 21:14

Національний банк України (НБУ) попереджає комерційні банки про відповідальність за необгрунтоване підвищення ставок за кредитами.

Про це говориться у  листі НБУ розісланому банкам, повідомляє агентство "Інтерфакс -Україна"

"Банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв'язку з бажанням однієї зі сторін ... У разі виявлення порушень будуть застосовуватися адекватні заходи впливу до банків та їх керівників", - вказується у листі.

Згідно з листом, останнім часом до Нацбанку надходять численні скарги громадян щодо необгрунтованого підвищення банками процентних ставок за споживчими кредитами.

Реклама:

У листі констатується, що в більшості випадків банки просто повідомляють споживачів про зміну відсоткової ставки за кредитом, не вказуючи конкретних обставин, через які змінюються умови.

"У разі виявлення фактів необгрунтованого підвищення банком процентної ставки за кредитом, такі дії слід кваліфікувати як порушення статті 49 закону про банки в частині перевірки кредитоспроможності позичальників, наслідком якого є ризик припинення позичальником сплати відсотків і неповернення кредиту", - роз'яснюється в листі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: