Банкам радять утриматися від підвищення процентних ставок

Середа, 25 лютого 2009, 11:21 -
 

Асоціація українських банків (АУБ) закликає банки утриматися від підвищення відсотків за виданими кредитами, а також продовжити термін повернення кредитів.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційному веб-сайті АУБ.

"Рекомендуємо банкам не підвищувати відсотки за виданими кредитами, продовжити термін повернення кредитів, підтримувати тих позичальників, які і в цей час здійснюють прийнятні для них виплати за кредитами", - відзначається в документі.

Разом з тим, АУБ наголошує, що дії влади щодо перешкоджання повернення кредитів виливається в затримки з видачею вкладів. В цілому в АУБ вважають, що українське законодавство на цей момент захищає боржника в більшій мірі, ніж кредитора.

"Перешкоди, створювані владою банкам в поверненні кредитів, прямо впливають на затримку банками видачі депозитних вкладів ... Банк може забезпечити безумовне повернення вкладів тільки завдяки реалізації всіх передбачених законом заходів для прискореного повернення кредиту", - вважають в асоціації.

Серед таких заходів АУБ вказує на стягнення заставленого майна без судового рішення на підставі прав, наданих самими позичальниками за договором застави та/або іпотеки.

Як повідомлялося, міністр юстиції України Микола Оніщук в лютому заявив, що діяльність колекторських компаній є незаконною, оскільки вони працюють без ліцензій і отримують незаконний доступ до персональних даних боржників.

В Асоціації також виступають за скасування нарахування податків на нереалізовані доходи від курсових коливань.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: