Ющенко пропонує збитки за валютним курсом перекласти на банки

Понеділок, 2 лютого 2009, 12:03
 

Президент Віктор Ющенко пропонує половину збитків від високого курсу долара перекласти на банки.

Про це він повідомив на зустрічі з представниками провідних ділових видань країни, пише видання "Дело".

"Є один механізм, який я обговорив з міністром фінансів і головою НБУ. Його мета: половину ризиків, що виникли у людей з погашенням валютних кредитів, перенести на відповідальність банків, а інші 50% - на позичальників", - сказав він.

Мова йде про те, щоб перевести обслуговування боргу з іноземної валюти в гривню (можливо, за пільговим курсом).

При цьому процентні ставки за кредитами встановлюються на мінімально допустимому рівні, а збитки, які понесуть комерційні банки, будуть відноситися на валові витрати.

Банкіри кажуть, що готові розділити збитки з позичальниками, але не з усіма. Вони згодні йти на поступки в першу чергу за іпотечними кредитами населення, але тільки за умови, що позику брали не із спекулятивною метою (придбати житло і потім продати дорожче), а безпосередньо для проживання.

Суть запропонованого механізму в загальних рисах зводиться до наступного: НБУ (якщо у банку немає вільного ресурсу) виділяє банку гривневий кредит на рефінансування позичальника. Позичальник, у свою чергу, дає банку доручення на купівлю валюти (за рахунок отриманого гривневого ресурсу) і одночасне погашення заборгованості по валютному кредиту.

Необхідна для конвертації кількість валюти купується у НБУ або, по можливості, в інших учасників ринку і направляється на погашення валютних зобов'язань банку (за рахунок яких фінустанова видавала валютну позику).

У підсумку валютні зобов'язання позичальника і банку конвертуються у гривневі, а новим кредитором комерційного банку в рамках даної суми стає НБУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: