Минулого року громадським транспортом користувалися більше

Понеділок, 26 січня 2009, 15:07

Діяльність підприємств та організацій автомобільного транспорту громадського користування відзначилась у 2008 році зростанням обсягів перевезень. За рік було перевезено 187,51 млн. тонн вантажів. Темпи приросту порівняно з аналогічним періодом 2007 року складають 110,5%, а на пасажирських перевезеннях послугами скористались 4 млрд. 381,84 млн. чол., що на 104,9% більше, ніж у 2007 році.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства транспорту та зв'язку.

На ринку послуг зі здійснення перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом діє 100,1 тисяч суб'єктів господарювання. У своїй діяльності ці ліцензіати використовують 321,3 тисяч автомобільних транспортних засобів.

Маршрутна мережа України на даний час налічує більш 20 тис. маршрутів, з них в міському сполученні - 5 тисяч маршрутів, в приміському - 8,6 тисяч, міжміському і міжнародному - 5,9 тисяч.

Реклама:

Тільки в міжобласному сполученні, де замовником перевезень є Державтотрансадміністрація, функціонує 1,5 тисяч маршрутів, на яких виконується понад 3 тисяч рейсів. Усі маршрути закріплені за перевізниками згідно з рішеннями конкурсного комітету.

У 2008 році була введена в дію постанова Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 №1081 "Про затвердження порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршрутів загального користування". Новий порядок передбачає впровадження бальної системи оцінювання пропозицій перевізників-претендентів, дає можливість більш прозоро і якісно здійснювати відбір перевізників, а також виключає фактор впливу окремих осіб на рішення щодо визначення переможця конкурсу.

Також у 2008 році Державтотрансадміністрація як замовник перевезень пасажирів на маршрутах міжміського, міжобласного і міжнародного сполучення приймала заходи щодо вдосконалення і розширення цієї мережі. Протягом 2008 року введено в дію 114 нових маршрутів, введено 175 нових та додаткових рейсів на діючих маршрутах.

Продовжується робота по подальшому охопленню автобусним сполученням сільських населених пунктів. У цілому по Україні регулярним автобусним сполученням забезпечено 26,7 тисяч сільських населених пунктів, що складає 97,5% від їх загальної кількості, неохопленими залишаються 664 населені пункти.

Подальше охоплення автобусним сполученням сільських населених пунктів стримується незадовільним станом або відсутністю під'їзних шляхів та збитковістю, оскільки для цих маршрутів характерні незначні пасажиропотоки, а також те, що 60% пасажирів складає пільгова категорія населення.

Водночас в Україні сформувалась розгалужена мережа міжнародного регулярного автобусного сполучення з іноземними державами, яка налічує понад 300 маршрутів до країн Західної Європи та забезпечує стійкий зв'язок із 16 країнами. Кількість зареєстрованих автотранспортних засобів, які виконують міжнародні перевезення, постійно зростає.

Укладання договорів українськими перевізниками з іноземними партнерами щодо надання послуг на міжнародні перевезення пасажирів характеризується постійним зростанням обсягів перевезень. Повністю вирішено питання забезпечення українських перевізників дозволами на виконання міжнародних автоперевезень з 43 країнами.

Протягом 2008 року проведено 17 Змішаних Комісій із 16 країнами з питань міжнародних автомобільних перевезень.

У відповідності з Умовами проведення конкурсу на отримання українськими міжнародними перевізниками дозволів ЄКМТ в 2008 році розроблена Методика розподілу багаторазових дозволів ЄКМТ серед українських перевізників на поточний рік та затверджена Мінтрансзв'язку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: