Євросоюз може зайнятися Фірташем

Середа, 14 січня 2009, 10:54
 

Європейські експерти сподіваються, що Європейський Союз домагатиметься, щоб Україна і Росія відтепер мали прозорі відносини без посередників.

Про це сказав у розмові з "Радіо Свобода" по телефону з Лондона експерт Global Witness Томас Мейн  

Британська громадська організація Global Witness 2006 року почала з'ясовувати, для чого створили цю структуру, але досі так і не змогла зрозуміти, за що посередник отримує багатомільйонні прибутки.

"Минулого року, коли прем'єр Юлія Тимошенко домагалася усунення цього посередника, то  Росія цього не допустила, пославшись на контракт. Ми знаємо, наскільки впливовим є "Газпром". Якби "Газпром" не хотів, щоб компанія-посередник працювала, то він би легко міг її позбутися. Виглядає, що з обох боків є люди, які хочуть, щоб ця компанія вижила", - зазначив експерт.

Реклама:

За офіційними даними, співвласниками RosUkrEnergo з одного боку є російський "Газпром", а з іншого - два українських підприємця.

"За даними нашого дослідження, в Україні є певна група урядовців і політиків, котрі, як виглядає, підтримують дружні стосунки з паном Фірташем. Наприклад, (народний депутат) Юрій Бойко, який в уряді Януковича був міністром палива та енергетики. Він сам казав, що є близьким другом пана Фірташа. (Народний депутат) Сергій Льовочкін, радник Віктора Януковича, також говорив про близькі стосунки з паном Фірташем", - підкреслив представник Global Witness.

На питання, чи відомо організації щось про фінансування Фірташем політичних проектів президента Віктора Ющенка, Мейн відповів:

"У нас такої інформації немає, але помітно, що Президент Ющенко досить мовчазний, коли доходить до справи RosUkrEnergo. У 2006 році він казав, що не знає, хто є акціонерами компанії, але тепер очевидно, що він це знає"

Міжнародний експерт також зазначив, що з огляду на останню кризу, треба уважніше вивчати, хто є власниками енергетичних компаній.

"Ми маємо знати, що вони виконують контракти легітимно і прозоро. Європейський Союз має вдатися до регуляторних заходів, щоб запевнитися, що компанії, які торгують на його ринку і використовують його фінансову систему, виконували суворі норми щодо прозорості своєї діяльності", - додав він

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: