ПФТС осліпнув і не знає куди йти

Понеділок, 8 грудня 2008, 20:16

За результатами торгів в понеділок, 8 грудня індекс ПФТС виріс на 1,75%, досягнувши рівня в 279,42 пункту.

Широкий індекс UAI-50 піднявся на 0,27%, зупинившись на рівні в 23,53 пункту.

За всіма цінними паперами, включаючи корпоративні облігації і ОВГЗ, розміщено 49 операцій. Обсяг торгів склав 10 млн грн., з них 1,7 млн грн. дісталося ринку акцій, пише видання FundMarket.

Фондові і сировинні ринки в понеділок жили позитивними новинами, які прийшли з американського ринку. Україна майже і не відчула даного оптимізму, стверджує FundMarket.

"Український ринок акцій став схожий на закриту в темній клітці людину, яка боїться навіть рухатися, щоб не зачепити нічого, що знаходиться поряд. А мізерні торги, відмічені на головному торгівельному майданчику країни, показали повний ступор вітчизняного ринку", - пише видання.

Основна новина дня про винесення списку підприємств на приватизацію не принесла на ринок абсолютно ніякої динаміки.

На думку начальника аналітичного відділу КУА "ТАСК інвест" Андрія Шевчишина, ця новина була скептично оцінена ринком, зокрема, через те, що багато компаній зі списку на приватизацію потрапляють в нього з року в рік, але так і залишаються у державній власності.

Ігнорування таких новин можна буде уникнути тільки в разі конкретних рішень про підготовку і початок конкурсу на продаж пакетів акцій цих підприємств.

Кращими в прирості ціни на акції стали такі емітенти: ВАТ "Укртелеком" (+10.00%), Укрнафта (+4.81%), ВАТ "Металургійний комбінат "Азовсталь" (+5.95%), ВАТ "Райффайзен Банк Аваль"   (+3.27%).

Найкраще у понеділок торгувалися акції ВАТ "Мотор Січ" з приростом в ціні 6,47%. У 10 операціях спільний обсяг склав 401 тис. грн.

У негативній зоні торгувалися акції ВАТ "Стаханівського вагонобудівного заводу" (-0.36%) і акції лідера  падіння понеділка УКРАВТО (-45.65%).

Тим часом, трейдер ІК "Phoenix Capital" Олена Дегрік відзначає, що "сил для продовження позитивної динаміки поки не вистачає".

В той же час,  обіцянки американського лідера Барака Обами про стимулювання економіки оживили фондові майданчики всіх країн. Навіть опублікований S&P негативний прогноз по суверенному рейтингу Росії ніскільки не налякав інвесторів на російському ринку, де основні фондові індекси закрилися в значному плюсі.

У плани Обами входить стимулюючий пакет на 500 млрд доларів. Новий економічний пакет поєднуватиме в собі елементи короткострокових стимулів і набір фінансових обмежень, що посилює нагляд за банками, рейтинговими агентствами, іпотечними брокерами та іншими фінансовими інститутами.

На підтримку даних висловлювань додалася і інформація про те, що демократична більшість в конгресі і Білий дім досягли згоди з надання найбільшим в США виробникам автомобілів General Motors, Ford і Chrysler екстреного кредиту у розмірі 15-17 млрд дол.


Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: