ЄС вірить у надійність транзитних послуг України

Вівторок, 30 грудня 2008, 17:38
 

В Євросоюзі ознайомлені з позицією Києва щодо газової суперечки з Москвою, в зв'язку з чим зовсім не стурбовані будь-яким можливим розвитком ситуації.

Про це у вівторок в Брюсселі в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив голова місії України при ЄС, посол Андрій Веселовський.

"В Європейській Комісії та країнам-членам прекрасно відомо, якою є позиція, якими є вимоги України, і що Київ буде робити в кожному конкретному випадку. Тому в ЄС ніхто не хвилюється", - сказав він.

Голова місії твердо відповів на питання про те, що це означає гарантії з боку Києва про безперебійний транзит газу до країн ЄС у разі припинення поставок газу для України.

Веселовський зазначив, що довіра до української позиції базується на вже наявному досвіді газової кризи 2006 року, коли були припинені поставки російського газу Молдавії, в результаті Україна продовжила поставки газу за свій власний рахунок.

"В ЄС це оцінили і саме тому до нас так і ставляться", - підкреслив він.

Коментуючи лист "Газпрома" на адресу європейських партнерів про те, що в разі несприятливого сценарію розвитку подій "проблема українського транзиту буде спільною проблемою Росії і Європи, "Газпрому" та його європейських споживачів".

Веселовський сказав: "Газпром тому, ймовірно, і робить такі заяви, тому що усвідомлює, що Україна не буде (проблемою). Значить, буде він. Тому і намагається перекласти з хворої голови на здорову. Але не вийде".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: