Депозит на три місяці вигідніше відкривати в доларах

Середа, 3 грудня 2008, 10:00
 

Депозит на три місяці вигідніше відкривати в доларах й євро, на шість місяців - в євро, а на рік - у гривні.

Дефіцит ресурсів змушує банкірів піднімати відсотки за депозитами до небувалих висот.

В окремих фінустановах ставки за гривневими внесками досягають 23-24% річних, пише видання "Дело".

"Виходячи з макроекономічних показників, вартість долара в Україні повинна коливатися в діапазоні 6-6,5 гривні за долар. Однак зараз на гривню впливає сильний девальваційний тиск, а також непродумані дії політиків і керівництва Нацбанку", - говорить керівник інформаційно-аналітичного центру "Форекс клуб" Микола Івченко.

Реклама:

За словами експерта, у найближчі кілька місяців спадний тренд по гривні буде зберігатися.

За трьохмісячними доларовими внесками одну із самих вигідних пропозицій пропонує "Промінвестбанк" - 15% річних. Однак нагадаємо, що з 9 жовтня НБУ в цьому банку ввів тимчасову адміністрацію, і подальша доля фінустанови непередбачувана.

В інших великих банках ставки за ощадними депозитами у доларах трохи нижче. У банку "Хрещатик" - 14,4% річних, "Укрпромбанку" - 13,5%, "Укргазбанку" - 13%, "Кредитпромбанку" - 12,5%, "Родовід Банку" й "Райффайзен Банку Аваль" - 12% річних.

За тримісячні депозити у євро в банку "Хрещатик" сплачують 14,4% річних, в "Укргазбанку" й "Кредипромбанку" - 12,5%, "Укрпромбанку" - 11,5%, в банку "Фінанси й Кредит" й "ОТР Банку" - 11%.

Найбільш привабливі піврічні депозитні програми в євро серед найбільших 30 банків пропонують "Надра", "Укргазбанк" і "Кредитпромбанк" - 13% річних. На відсоток менше готові платити банк "Фінанси й Кредит" й "Укрпромбанк".

Тим, хто вірить у незламність вітчизняної банківської системи й готовий довірити їй свої заощадження терміном на рік, саме час придивитися до гривні.

Справа в тому, що, за розрахунками багатьох макроекономістів, справедлива середньорічна ціна долара 2009 року буде знаходитися в районі 6,5 гривні за долар.

"Середній валютний курс за підсумками наступного року складе приблизно 6,5 гривні за долар. За нашими прогнозами, у другій половині 2009 року в Україні відновиться економічне зростання, довгостроковий зростання цін почнеться й на світових сировинних ринках", - говорить аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!