НБУ підвищив ставки за кредитами "овернайт"

П'ятниця, 19 грудня 2008, 14:33
 

Національний банк України (НБУ) з 19 грудня підвищив ставку за своїми кредитами "овернайт" під забезпечення державними облігаціями з 18% до 22% річних, а без забезпечення - з 20% до 25% річних.

Про це заявив директор департаменту монетарної політики НБУ Наталья Гребенник, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".  

"Вчора ми підвищили ставки за активними операціями, які впливають на ринок: 25% -"овернайт" бланковий, 22% - "овернайт" під забезпечення", - сказала вона в п'ятницю.

Гребенник додала, що одночасно найбільша ставка за депозитними сертифікатами була збільшена до 15% річних.

Директор департаменту також уточнила, що Нацбанк поки що не змінював розмір облікової ставки.

Як повідомлялося, НБУ з квітня-2008 утримував облікову ставку на рівні 12%, а ставки за кредитами "овернайт" на рівні 15% і 16% річних під забезпечення державними цінними паперами і без забезпечення відповідно.

З 27 листопада він підвищив їх відповідно до 17% та 18% річних, а з 5 грудня - відповідно до 18% і 20% річних.

Нове підвищення ставок було анонсоване напередодні після зустрічі президента України з головою Нацбанку та міністром фінансів в рамках спільних заходів щодо зміцнення курсу національної валюти.

При цьому Мінфін повідомив у п'ятницю, що Нацбанку пропонувалося підвищити ставки за депозитними сертифікатами до 18-20% річних, а облікову ставку - до 18% річних.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: