Аналітики вагаються прогнозувати динаміку ВВП

Середа, 17 грудня 2008, 08:38
 

Аналітики українських інвестиційних компаній не готові прогнозувати динаміку ВВП України в 2009 році.

Про це сказали опитані агентством "Інтерфакс-Україна" аналітики.

"У нас є сценарії розвитку ситуації. Однак ми поки що не готові їх оприлюднювати, оскільки існує політичний фактор, який непередбачений", - сказала аналітик інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал" Анастасія Головач.

За її прогнозом, найбільш важким в 2009 році може виявитися перший квартал.

"Попит на металургійну продукцію в світі в першому кварталі, згідно із прогнозами наших профільних аналітиків, ще не відновиться, активність в інших основних секторах економіки (будівництво, торгівля), швидше за все, буде стримуватися через зниження активності банків з видачі кредитів", - відзначила Головач.

Вона вважає, що в таких умовах багато чого буде залежати від бюджетної підтримки. Однак вимога Міжнародного валютного фонду щодо бездефіцітного держбюджету істотно скорочує можливості для здійснення в першому кварталі держдотацій галузям економіки.

Аналітик інвесткомпанії "Фоїл Секьюрітіз" (Київ) Володимир Габріелян, в свою чергу, прогнозує, що в 2009 році, "швидше за все, піде падіння ВВП".

"Промисловість не відновлюється, експортувати поки що нікуди. А промисловість дає близько 30% ВВП. Крім того, складна ситуація в будівельній сфері навряд чи буде змінюватися в 2009 році, а це ще 10% ВВП", - зазначив він.

Говорячи про перспективи аграрного сектору, що забезпечує близько 10% ВВП, аналітик відзначив величезний його потенціал, однак залежність від погодних умов ускладнює прогнозування врожаю в 2009 році.

"Ми не знаємо, наскільки реально виправдані очікування врожаю", - сказав він.

При цьому Габріелян не виключає ймовірності певного зростання в сфері послуг, транспорту, медичного обслуговування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: