НБУ пророкує щасливе "валютне" майбутнє

Понеділок, 10 листопада 2008, 11:43
 

Національний банк України (НБУ) прогнозує стабілізацію на готівковому валютному ринку в найближчі кілька днів.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олександр Савченко в інтерв'ю газеті "Дело".

"Я думаю, вже завтра (будуть дозволені проблеми з дефіцитом доларів у валютообмінних пунктах)", - сказав він.

При цьому Савченко нагадав, минулої п'ятниці НБУ пом'якшив вимоги до комерційних банків на ринку готівкової валюти і дозволив їм з 8 листопада 2008 року продавати ії за курсом, що не буде перевищувати офіційний на 1,5%, тоді як з 5 листопада він обмежив курс продажу за офіційним курсом.

Реклама:

"З одного боку, воно (відповідне рішення НБУ) зробить вигідною для банків продаж готівкової валюти, з іншого боку - не дасть валютообмінним операціям піти в тінь", - сказав він.

За словами Савченко, у перспективі НБУ планує спростити операції на готівковому ринку, однак збереже контроль за такими операціями.

"НБУ планує спростити операції на готівковому ринку і перетворити їх у звичайні торговельні, котрі, щоправда, несуть у собі ризики, що з'являються при масовій неринковій поведінці банків. Тому такі операції і надалі будуть під контролем НБУ", - сказав банкір.

За його словами, на 1 жовтня в Україні діяло 1,169 тис. валютообмінних пунктів, з них банківських - 446, агентських - 723.

Як повідомлялося, Нацбанк жадає від банків до початку 2009 року позбутися від "обмінників", що працюють на підставі агентських угод.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: