Ющенко вимагає від НБУ обмежити депозитні ставки

Понеділок, 27 жовтня 2008, 13:04
Президент Віктор Ющенко доручив Національному банку (НБУ) обмежити банківські ставки за депозитами фізичних осіб, ввести резервування на рівні 100% за споживчими кредитами і припинити на 6 місяців видачу ліцензій резидентам України для здійснення інвестицій за кордон, про це з посиланнясм на указ президента повідомляє агенство "Інтерфакс-Україна".

Цим указом Ющенка ввів в дію вирішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) від 20 жовтня Про невідкладні заходи щодо посилення фінансово-бюджетній дисципліни і мінімізації негативного впливу світової фінансової кризи на економіку України.

Документ також передбачає наступні рекомендації Національному банку: збільшити з 1 квітня 2009 року нормативи резервування по кредитах, інформація про яких не внесена до кредитних історій; посилити вимоги по підвищенню прозорості управління банками в частці визначення реальних власників банків і їх відповідальності за підтримку фінансової стабільності фінустанов; не допускати дострокового погашення позик, отриманих резидентами України за кордоном; ввести механізм оперативного рефінансування банків в разі погіршення їх платоспроможності.

Серед інших рекомендацій РНБО Нацбанку - впровадження прозорого механізму ухвалення рішень про валютні інтервенції НБУ на міжбанківському валютному ринку; дотримання валютного курсу, визначеного Основами грошово-кредитної політики на 2008 рік.

Спільно з Кабінетом Міністрів, згідно указу, Нацбанк повинен прийняти заходи з нормалізації діяльності Промінвестбанку і скласти прогнозований платіжний календар валютних надходжень і платежів на 2009 рік за всіма категоріями позичальників.

Нагадаємо, що український уряд виступає за часткову націоналізацію проблемних банків країни. Про це заявляла прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Кабінет міністрів України одноголосно ухвалив законопроект, направлений на мінімізацію впливу на українську економіку світової фінансової кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: