Аграрії підуть на добровільний ризик

Четвер, 2 жовтня 2008, 11:58

Кабінет Міністрів схвалив проект змін до закону "Про страхування", запропонувавши віднести страхування сільськогосподарських ризиків до категорії добровільних.

Учасники ринку побоюються, що скасування обов'язкового аграрного страхування призведе до зменшення кількості страхувальників і зниження дотацій з бюджету, повідомляє видання "Комерсант Україна".

У середу Кабінет Міністрів схвалив проект змін до закону "Про страхування", яким запропонував віднести страхування сільськогосподарських ризиків до категорії добровільних.

Голова Держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг Валерій Альошин уточнив, що до категорії добровільних планується віднести страхування врожаю сільгоспкультур і багаторічних посівів зернових культур, цукрового буряка.

Реклама:

Зараз, згідно з п. 11 ст.7 чинного закону, обов'язковим є "страхування врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень державними сільськогосподарськими підприємствами, а також врожаю зернових культур і цукрового буряка сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності". Усього існує 38 видів обов'язкового страхування.

Щорічно в законі про держбюджет передбачається 50-процентна компенсація аграріям сплачених ними страхових платежів. 2007 року ця сума становила 50 млн. грн., на 2008 року в бюджеті закладено 200 млн. грн.

Страховики підтримують ініціативу Кабміну. "Обов'язкове страхування всього сільгоспвиробництва є непотрібним і недоцільним,- вважає президент НАСК "Оранта" Олександр Завада. - В аграріїв просто немає грошей для цього".

Але перехід від обов'язкового страхування до добровільного може знизити кількість застрахованих посівів аграріїв. Тим більше, що вимога Світової організації торгівлі із зниження державних дотацій може призвести до зниження сум, що направляються з бюджету на 50-процентну компенсацію страхових внесків.

За словами голови правління СГ ТАС Дмитра Грицути, багато аграріїв тепер просто не будуть страхуватися, тому що раніше вони це робили з надією на одержання бюджетних коштів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: