Ющенко скасував індикативні ціни

Середа, 6 серпня 2008, 12:35

Президент України Віктор Ющенко скасував указ, що встановлює мінімальні ціни на експорт товарів, пише видання "Дело".

Україна зобов'язалася скасувати індикативні ціни при вступі у ВТО, які ця організація розглядає, як не цілком ринковий механізм, а ручне керування вартістю товарів.

Як повідомив "Делу" заступник начальника відділу з розвитку експорту Мінекономіки Микола Кожемяченко, скасування індикативного мита у першу чергу відіб'ється на виробниках металургійної і хімічної продукції. "Ці компанії будуть продавати за тими цінам, які вважають правильними, - додав він. - Є загальновизнані антидемпінгові механізми ВТО, за якими ми взяли зобов'язання працювати".

У той же час, як сказав виданню директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин, українські експортери не стануть користуватися скасуванням індикативних цін, знижуючи вартість своїх товарів. "Сьогодні самі виробники зацікавлені у тому, щоб уникнути антидемпінгових процедур. Вони виходять з тими цінами, що відображають собівартість, забезпечують прибутковість та інвестиційні кошти. Разом з тим частина продукції залишається конкурентноздатною", - пояснив експерт.

Реклама:

"Дело" нагадало, що визначенням індикативних цін раніше займався Держзовнішінформ. І вони носили винятково рекомендаційний характер. У Мінекономіки видання запевнили, що в зв'язку зі скасуванням указу про індикативні ціни Держзовнішінформ ліквідувати не будуть. Він продовжить робити моніторинг цін на товари, що йдуть на експорт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: