Банки стануть агентами страховиків

Середа, 9 липня 2008, 13:03

Ліга страхових організацій України (ЛСОУ) пропонує передбачити в новій редакції закону "Про страхування" норму про те, що банки є вповноваженими агентами страхової компанії (СК).

Про це повідомляє видання "Экономические известия".

Нагадаємо: після того, як у грудні 2007 року АМКУ звинуватив "Райффайзен Банк Аваль" у змові зі страховими компаніями "Фортіс Страхування Життя Україна" та "Еталон", послуги яких банк нібито нав'язує клієнтам, була створена робоча група, покликана розробити законодавчі зміни, які врегулюють співробітництво фінустанов.

За даними Держфінпослуг, співробітництво з банками приносить страховикам щорічно близько 30% страхових премій з автострахування й майнового страхування.

Реклама:

Інший вид банкострахування - страхування ризику неповернення кредиту - приніс страховикам у 2007 році 192,1 млн. грн. (+58,6% у порівнянні з 2006 роком). Але незважаючи на це, конкуренція в секторі банкострахування досить жорстка: в кожному банку акредитовано близько 10-15 компаній, які в боротьбі за клієнта нерідко вдаються до демпінгу.

Крім цього найчастіше при видачі кредиту банк наполягає на страхуванні ризику в афілійованій СК або іншій компанії, з якою налагоджені особливі стосунки.

На думку страховиків, якщо банки стануть агентами СК, останнім буде простіше впливати на них відповідно до агентського договору. "Сьогодні де факто банки і є страховими агентами, але якщо цьому надати офіційний статус, тоді між банками і страховими компаніями процес співробітництва буде значно спрощений", - розповідає Сніжана Бикова, заступник голови правління НАСК "Оранта".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!