Бразилія буде просувати економічні інтереси України в Латинській Америці

П'ятниця, 6 червня 2008, 17:47

Бразилія готова виступити "локомотивом" просування економічних інтересів України в Латинській Америці, заявляє заступник міністра іноземних справ Бразилії Эвертон Варгас.

"Бразилія може стати провідником економічних  інтересів України  в Південній Америці. Це визначає, у тому числі, і сьогоднішній рівень політичного діалогу між країнами, а також єдність в оцінках міжнародних подій ", - заявив заступник міністра в п'ятницю в Києві за підсумками  третього  засідання міжурядової українсько-бразильської комісії торгово -економічного співробітництва.

Варгас є співголовою міжурядової комісії із бразильської сторони, з української її очолює міністр промислової політики України Володимир Новицький, - повідомляє "Інтерфакс Україна".

Бразильський заступник міністра дав високу оцінку наповненню і динаміці розвитку двостороннього економічного співробітництва, особливо відзначивши конструктивний характер партнерства в проекті по створенню ракетно-космічного комплексу (РКК) "Циклон-4" на космодромі Алкантара в Бразилії.

Реклама:

Разом з тим, "вражає" і потенціал партнерства, - підкреслив він.

Зі своєї сторони Новицький відзначив відомий у світі високий  економічний і технологічний потенціал Бразилії, що, за його словами, створює гарні можливості для росту товарообігу й активізації  двостороннього співробітництва вже в найближчій перспективі.

В числі сфер перспективного партнерства, міністр виділив енергетичну сферу, включаючи нафтогазовий сектор, енергомашинобудування, авіакосмічний сектор, металургію, АПК, транспорт.

За даними української сторони, обсяг товарообігу  між Україною і Бразилією за останні 5 років, з 2002 року, зріс в 10 разів  і склав в 2007 році  $797,7 млн, що вдвічі більше в порівнянні з 2006 роком.

У структурі  українського експорту 61,9% становить  сечовина,  15% - холоднокатаний  сталевий аркуш, 6,2% - мінеральні смоли. Імпорт із Бразилії представлений свининою  - 33%, розчинною кавою - 14%,  тютюном - 9%,  яловичиною -  3, 57%, колісними тракторами.

Сьогодні Бразилія очолює країни Латинської Америки в галузі ядерних наукових досліджень і, посідаючи шосте місце у світі серед країн, що володіють запасами урану, має у своєму розпорядженні виробництво по збагаченню урану з метою виробництва ядерного палива для АЕС.

До 2030 року в рамках ядерно-енергетичної програми країни уряд Бразилії  планує побудувати 6 АЕС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: