Fitch вважає антиінфляційну політику Кабміну непереконливою

Вівторок, 24 червня 2008, 10:56

Заходи українського уряду зважаючи на зростання інфляції та погіршення ситуації в області зовнішніх фінансів, поки є непереконливими.

Про це йдеться в опублікованому 24 червня у вівторок повідомленні Fitch Ratings, - повідомляє "РБК-Україна" .

"У квітні український центробанк переглянув прив'язку гривні всього на 4%, не послідкувавши рекомендації МВФ перейти до гнучкішого валютного режиму, що могло б дозволити згладити різку зміну умов торгівлі, до якої схильна Україна" - наголошується в документі.

Крім того, банківське кредитування внутрішнього приватного сектору за рік 2008 р. збільшилось на 78%. Такі темпи приросту викликають стурбованість з урахуванням слабких сторін сектору, відзначає Fitch.

Реклама:

"Чутливість до чинників вразливості в банківському секторі може стримувати готовність центробанку активніше посилювати кредитно-грошову політику в країні. Що стосується податково-бюджетної політики, за останніми прогнозами дефіцит бюджету в 2008 р. складе близько 1% (скорочення лише на 0,5% порівняно з первинним бюджетом на 2008 р.). В той же час недостатньо чітка економічна політика може призвести до закріплення серед населення країни високих інфляційних очікувань" - йдеться далі в доповіді.

При цьому зростання номінальної зарплати в травні 2008 р. на 40% порівняно з рівнем роком раніше створює ризик подальшого зростання зарплати і цін. Як ще один негативний чинник Fitch розглядає вето президента Віктора Ющенка на плани приватизації, накладене з метою впливу на бюджетну політику.

Fitch також чекає збільшення дефіциту рахунку поточних операцій України в 2008 р. до 7,5% ВВП.

"Україна може зіткнутися з подвоєнням імпортних цін на газ в 2009 р., що потенційно збільшить на 1,5 млрд дол витрати, що і без того підвищились, на імпорт", - наголошується в документі.

Fitch також прогнозує, що потреби України в зовнішньому фінансуванні, включаючи короткострокову заборгованість, в 2008 р. складуть 133% державних резервів порівняно з середнім значенням для країн з рейтингами категорії "BB" в 77%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: