Державні шахти приватизують

П'ятниця, 7 березня 2008, 18:50

Міністерство вугільної промисловості України готує до приватизації вуглевидобувні підприємства, що залишилися в державній власності. Про це повідомив міністр вугільної промисловості Віктор Полтавець, передає Ліга.

Міністр відзначив, що 43% усього вугілля, що добувається в Україні, виробляється на приватних підприємствах. Приватні шахти з кожним роком збільшують виробничу продуктивність. У той же час, державні шахти добувають "все менше і менше вугілля".

Так, якщо 22 приватні шахти в 2007 році добули 31 млн т, то 142 державні діючі шахти - 42,7 млн т. Виходячи з цього показника, одна приватна шахта добуває 1 млн 400 т вугілля, а державна - 300-400 млн т.

Задля підвищення виробничої ефективності державних видобувних підприємств Мінвуглепром має намір приватизувати їх. Разом із тим, міністр не уточнив, які вуглевидобувні підприємства, коли й у якій послідовності будуть приватизовані.

Реклама:

За словами Полтавця, міністерство підготувало законопроект про особливості приватизації підприємств вугільної промисловості. "Головна особливість - у цьому законопроекті буде прописано, щоб у жодному разі під контролем держави не постраждав жоден колектив, жодне підприємство. Інвесторам будуть поставлені дуже жорсткі умови. Якщо вони не виконають інвестиційної програми, держава залишає за собою право повернути підприємство в свою власність, не повертаючи інвесторові вкладених коштів", - підкреслив міністр, додавши, що інвестора зобов'яжуть забезпечити розвиток соціальної сфери на підприємстві, планомірно збільшувати заробітну плату і гарантувати нескорочення працівників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: