Парадокс сільского господарства: зерна все більше, але і ціни все вищі

Четвер, 13 грудня 2007, 15:01 -

Дослідницький Worldwatch Іnstіtute опублікував доповідь про парадокси сучасного сільського господарства: вирощування зернових зростає, але ціни на них також значно підвищуються.

У 2007 році у світі був зібраний рекордний урожай зернових культур - 2 316 млрд тонн, що на 4% більше, ніж у 2006 році. З 1961 року світові врожаї майже втричі збільшилися, у той час як кількість населення світу – лише  вдвоє. В 1961 році у світі було зібрано 285 кг зернових на душу населення, в 1986 році - рекордні 376 кг. У наступні десятиліття цей показник залишався стабільним і коливався приблизно на рівні 350 кг. Однак від регіону до регіону цей показник варіюється: так, для США він нині становить 1 230 кг, для Китаю - 325 кг, для Зімбабве - 90 кг. Приблизно 46% зерна світу збирають у США, Індії й Китаї. На Європу й пострадянські держави припадає 21% вирощування зернових.

У доповіді також вказується, що нині 48% зерна використовується для виготовлення харчових продуктів (хліб, кондитерські вироби тощо). Ще 35% використовують як корм для худоби, 17% йде на виробництво біопалива (наприклад етилового спирту).

В останні роки значно збільшилася кількість зерна, що використовується для корму худоби і, особливо, у зв'язку зі зростанням ціни на нафту, на виробництво біопалива.

Реклама:

У результаті на продовольчому ринку виникає дефіцит зерна, і ціни зростають.

Так, у США в 2007 році кукурудза подорожчала на 70% порівняно з 2006 роком, пшениця - на 65%. В Аргентині ціни на пшеницю збільшилися вдвоє.

Багато держав-виробників почали обмежувати експорт зерна. Державні запаси зерна є головною "страховкою" світу на випадок поганих урожаїв. Однак нині ці запаси рекордно малі.

Як повідомлялося, у серпні ціни зерна на світових товарних ринках досягли рекордно високої позначки.

У той же час Україна розглядає можливість імпорту зернових культур із Білорусі й Казахстану.

Раніше Міністерство аграрної політики погіршило прогноз врожаю зернових культур у 2007 році на 10-11 млн тонн - до 27-28 млн тонн, а міністр аграрної політики Юрій Мельник прогнозує валовий збір зерна цього року 27 млн тонн.

У 2006 році валовий збір зерна в Україні становив 34,1 млн тонн.

Washington Profile

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: