Тимошенко хоче завадити Черновецькому продати банк "Хрещатик"

Вівторок, 12 червня 2007, 14:25 -

Блок Юлії Тимошенко хоче зірвати можливу угоду із продажу власниками банку "Хрещатик" (Київ), що входить до групи великих, 75% акцій фінустанови іноземним інвесторам.

Про це сказано в повідомленні прес-служби блоку.

"Ми впевнені, що жоден інвестор, для якого репутація та чесність бізнесу не порожні слова, ніколи не піде на подібні незаконні операції... Ми закликаємо інвесторів не піддаватися на пропозиції аферистів і не брати на себе відповідальність за грабіж столичного майна", - сказано в повідомленні.

БЮТ має намір також звернутися до Генеральної прокуратури та Служби безпеки із проханням негайно провести розслідування для запобігання можливій угоді.

Реклама:

БЮТ заявив, що намір власників банку продати його контрольний пакет - це другий етап реалізації схеми з повного виведення банку з-під контролю міста.

У блоці зазначили, що перший етап - збільшення статутного фонду банку на 290 млн. гривень до 540 млн. гривень, у результаті чого частка міста в СФ скоротилася з 51,16% до 23,7% - було проведено за сприяння мера Києва Леоніда Черновецького.

У результаті, контроль над банком отримали наближені до мера особи - депутат Верховної Ради Василь Хмельницький і депутат Київської міської ради Андрій Іванов, яких БЮТ потім позбавив повноважень депутатів.

На думку блоку, власники банку усвідомлюють, що об'єктивний розгляд справи про скорочення частки міста в СФ банку в суді спричинить повернення банку в комунальну власність.

Тому, на думку БЮТ, власники намагаються швидше продати акції , які їм належать.
БЮТ упевнений, що якщо угода відбудеться, то це ускладнить судову процедуру повернення банку в комунальну власність.

"Крім того, саме іноземний інвестор повинен взяти на себе відповідальність за купівлю контрольного пакету акцій від незаконних власників і стати учасником судових процесів", - сказано в повідомленні.

Блок заявив, що нинішні власники банку хочуть обдурити іноземного інвестора і перетворити його на співучасника злочину.

БЮТ підкреслив, що зробить все можливе, щоб повернути банк у власність міста.

Як повідомлялося, власники банку "Хрещатик" (Київ), що входить до групи великих, можуть у нинішньому році продати іноземним інвесторам до 75% акцій фінустанови.

Станом на 1 квітня 2007 найбільшими акціонерами банку "Хрещатик" були компанія "Укрфінком" (Київ) із часткою 45,4%, а також Головне фінансове управління Київської міської державної адміністрації із часткою 23,7%.

Зміна часток акціонерів банку відбулася в результаті неучасті Київської міської державної адміністрації у викупі акцій додаткової емісії "Хрещатику".

За неофіційною інформацією, власники закритого акціонерного товариства "Укрфінком" - депутат Київради Андрій Іванов і депутат Верховної Ради Василь Хмельницький (обидва пройшли за списками БЮТ).

Активи банку на 1 квітня 2007 становили 3 836,1 млн. грн., кредитний портфель - 2 217,9 млн. грн., власний капітал - 647,3 млн. грн.

Січень-березень 2007 банк закінчив із чистим прибутком 10,011 млн. грн., за 2006 рік отримав прибуток 32,44 млн. грн.

"Хрещатик" зареєстрований у формі відкритого акціонерного товариства.

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: