В Естонії Бронзового солдата зроблять брендом пива та горілки

Четвер, 10 травня 2007, 16:55

Естонський Бронзовий солдат може незабаром стати маркою пива або горілкою. Про це має намір подбати підприємець Алар Пінк, котрий працює директором зі збуту кондитерського концерну Kalev, від продукції якого на минулому тижні відмовилися російські партнери.

Ще близько року тому Алар Пінк подав заявку на реєстрацію торговельного знака Pronkssodur (естономовна версія Бронзового солдата). Відповідно до заявки цим торговельним знаком він хоче маркувати найрізноманітніші товари: від алкогольних напоїв і пива до одягу. Місцевому тижневикові Eesti Ekspress Пінк сказав, що заявка зараз у стадії розгляду, і в нього ще немає конкретних планів використання нового бренда.

Але, як поскаржився Пінк, з огляду на нинішню кон’юнктуру, держава навряд чи погодиться поступитися йому правом на такий торговельний знак. На європейському просторі немає іншого настільки ж згадуваного пам’ятника, як цей, демонтований за рішенням уряду. Вартість цього торговельного знака, за оцінками экспертів-маркетологів, може складати десятки мільйонів доларів.

Реклама:

Минулого тижні російські партнери Пінка як відповідний захід на останні події в Естонії відмовилися від продукції найбільшої в країні кондитерської фабрики. Її власник Олівер Крууда заявив електронній версії газети ділових кіл Aripaev, що "для Kalev російський ринок закритий". Обсяг продажів Kalev у Росії, за даними газети, складав близько 260 тисяч євро на місяць.

В Естонії вже не виключили, що реакція Росії на ситуацію навколо пам’ятника Воїнові-визволителеві буде мати серйозні економічні наслідки. За найпозитивнішим сценарієм, обсяг транзитних перевезень зменшиться на 20%, у гіршому випадку - на 60-65%. У цьому випадку роботу можуть утратити до 5000 осіб. Такий прогноз наводить у четвер на сторінках того ж щотижневика Eesti Ekspress Асоціація транзиту.

Керівництво Таллінського порту й Естонської залізниці прогнозують зменшення доходів своїх фірм відповідно на 200 мільйонів крон і 360 мільйонів крон у рік. До середини травня буде відомо, чи перенаправлений товаропотік в обхід Естонії або товар знаходиться в режимі очікування.

Член економічної комісії парламенту Естонії Лійна Тиніссон, яка двічі була міністром економіки, вважає, що найбільшою проблемою російської блокади стане скорочення кількості робітників. "Виникне значне безробіття, держава повинна буде думати про те, як його компенсувати, - заявила Тиніссон. - Стосовно Росії наша держава напряму не може нічого вчинити".

Коррєспондєнт.нет

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!