Костусєв взявся за фондовий ринок

Середа, 25 квітня 2007, 12:01 -

Антимонопольний комітет 13 квітня почав розгляд справи за ознаками антиконкурентних погоджених дій Національного депозитарію України (НДУ), ВАТ АКБ "Імексбанк" (Одеса), ВАТ "Підприємство "Росан - цінні папери" (Львів), ТОВ "Регістр" (Харків), ТОВ "Агентство фондового ринку" (Черкаси), НП "Емісія" (Запоріжжя), ТОВ "Центр ділового партнерства" (Луцьк).

Як повідомила уповноважена АМК Олена Чернелевська на прес-конференції в Києві в середу, у ході вивчення питання організації монопольної діяльності Нацдепозитарію, наділеного правом здійснювати діяльність з нумерації (кодификації) цінних паперів, були виявлені ознаки антиконкурентних погоджених дій.

Так, за словами Чернелевської, з метою прискорення процесу кодификації та зменшення витрат осіб, що звертаються для присвоєння міжнародних ідентифікаційних кодів, НДУ залучив ряд суб'єктів підприємницької діяльності з числа професійних учасників ринку та інформаційних агентств, уклавши з ними відповідні договори.

За даними АМК, дані суб'єкти у відповідних регіонах поширюють інформацію щодо вимог законодавства з питань кодификації цінних паперів, надають консультації, здійснюють збір і підготовку відомостей, необхідних для присвоєння коду та передають їх до НДУ.

Реклама:

При цьому сам код ISIN надається винятково НДУ. Відповідно до умов типового договору, укладеного з компаніями, НДУ надає їм виключне право на здійснення подібної діяльності у визначеній області.

На думку комітету, уклавши на таких умовах договір-доручення, його сторони фактично розподілили загальнодержавний ринок послуг щодо збору та підготовки відомостей, необхідних для присвоєння міжнародних ідентифікаційних номерів (кодів) цінних паперів, за регіональними принципами.

Як зазначив у ході прес-конференції голова правління НДУ Володимир Ульянов, Нацдепозитарій зацікавлений у тому, щоб дана справа АМК була доведена до логічного завершення, і повідомив, що членам комітету буде надана будь-яка інформація з цієї справи.

За його словами, відповідно до закону про Нацдепозитарій, держава повинна фінансувати його діяльність доти, доки він не вийде на самооплатність.

Однак цього не було зроблено. Для присвоєння ідентифікаційних кодів НДУ повинен був створити філіальну мережу. Однак через відсутність фінансування не зміг цього здійснити. У зв'язку з цим НДУ обрав шлях укладення договорів із низкою компаній у регіонах для надання допомоги у зборі інформації для одержання кодів.

Говорячи про критерії добору даних компаній, Ульянов зазначив, що основною умовою була підтримка ними постійних контактів з емітентами.

"Хто перший звернувся до нас з даною пропозицією, ми його підтримали і підписали угоду", - сказав він.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: