Рахункова палата звинуватила ДПА, казначейство, прокуратуру та суди в махінаціях із ПДВ

Понеділок, 12 лютого 2007, 13:55

Державна податкова адміністрація разом з Держказначейством і за підтримки органів прокуратури й судів чинила незаконні махінації з відшкодуванням ПДВ.

Про це йдеться у звіті Рахункової палати щодо розмірів відшкодування податку на додану вартість за рішенням судів.

"Співробітники двох відомств створили зручне для себе правове поле, пробіли в якому дозволяли відшкодовувати ПДВ за рішенням судів у ручному режимі", - стверджується у звіті.

За даними аудиторів, податківці й Держказначейство вибірково підходили до відшкодуванню "експортного" податку протягом 2005 р. - першої половини в 2006 р., використовуючи при цьому незаконні схеми.

Реклама:

Суди ж, використовуючи постійну корекцію правових норм у державі, ухвалювали рішення щодо відшкодування ПДВ залежно від ситуації.

Серед зловживань Рахункова палата вказує на невиконання Держказначейством порядку оскарження судових рішень: з 256 рішень на загальну суму 157 млн. грн. неоскарженими залишилося 206 рішень, або 78%, на суму 106 млн. грн.

Рахункова палата також встановила, що чиновники прокуратури вибірково, суб'єктивно вносили запити про негайне відшкодування ПДВ підприємцям.

Аудитори РП відзначають, що непрозорість дій щодо повернення ПДВ створила сприятливі умови для корупції.

"Дело"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!