Лукашенко оголошує Росії економічну війну?

Четвер, 4 січня 2007, 17:49 -

Президент Білорусі Александр Лукашенко закликав Росію виконувати дані нею обіцянки - в іншому разі його країна вживе жорстких кроків.

"Я маю на увазі постановку питання про транзит російської нафти через Білорусь, про оплату цього транзиту, про оплату за землю, що використається під газові й нафтові труби, а також порушити питання про власність Росії тут", - цитує Лукашенко сайт afn.by з посиланням на Інтерфакс.

"У першому кварталі Росії повинні бути спрямовані пропозиції про оплату всього того, що вони тут одержують безкоштовно - починаючи від військових об'єктів і транзиту", - поставив завдання уряду Лукашенко, відзначивши, що він "далекий від того, щоб нагнітати обстановку".

"Але якщо вони, захлинаючись від нафтодоларів і від інших надходжень валюти вирішили на Білорусі відігратися й поставили нас в умови роботи навіть гірше, ніж Німеччину й інші європейські країни, так давайте попросимо таку багату Росію заплатити нам за надані їй послуги", - заявив Лукашенко.

Реклама:

"Росія напередодні Нового року зробила в сфері наших торгово-економічних відносин украй недружні кроки... Така ціна (на газ - підвищення більш ніж в 2 рази) нас не влаштовує й такий бізнес у світі не існує... Ми довго сперечалися з Росією, і в підсумку я дав пряму вказівку нашому прем'єр-міністрові підписати невигідну для нас угоду по газу", - повідомив білоруський лідер.

Таке рішення він пояснив тим, що "керівництво Росії, російський уряд пообіцяв після укладання газового контракту вирішити проблему нафти".

"Нам сказали, як тільки буде контракт по поставках газу і його транзиту в Європу, те відразу ж буде вирішене питання по поставках нафти", - уточнив Лукашенко.

"Пропозиції російській стороні були викладені нами давно. Ми готові ділити з Росією мита на світлі нафтопродукти наполовину - 50:50... Ми були почуті й після цього Фрадков заявив: "Зніміть питання по газі, і ми вирішимо питання по нафті, цукру й іншим питанням", - сказав президент Білорусі.

"Дотепер це питання не вирішене. Це й зрозуміло: сьогодні, та й завтра, там нам не з ким вирішувати ці питання, там усі відпочивають... Вони можуть це дозволити, тому що поки всі відпочивають - нафта й газ качають і прокачивают цей газ і нафта через Білорусь. Але це не виходить, що ми будемо відпочивати", - пообіцяв Лукашенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: