Данилишин пов'язав зростання цін із виборами

Середа, 3 лютого 2010, 11:30

Міністр економіки Богдан Данилишин вважає різке зростання роздрібних та оптових цін на продукти харчування в окремих областях штучним і пов'язаним з виборами президента.

Про це він заявив на брифінгу у середу, повідомляє агентство "Українські новини".

"Якби не ця політична серія, яка склалася між першим і другим туром виборів, штучне нагнітання цінової пропозиції, уряд мав би всі можливості для того, щоб контролювати ситуацію", - сказав Данилишин.

За даними Державної цінової інспекції, найбільше зростання цін на основні продукти харчування (молоко, соняшникову олію, вершкове масло, цукор) в оптовому сегменті спостерігається в Донецькій (23,4%), Дніпропетровській (24,6%), Луганській (близько 26%), Херсонській (33%), Запорізькій (30,8%) областях і Севастополі (35%).

Реклама:

Роздрібні ціни найбільше підвищилися в Донецькій (36,7%), Дніпропетровській (близько 30%), Луганській (33,5%), Херсонській (39,6%), Одеській (38,9%) областях і Севастополі (43,5%).

При цьому Данилишин звинуватив підприємства, які здійснюють реалізацію продуктів, в ухиленні від виконання норм законодавства, згідно з якими вони зобов'язані декларувати свої оптово-відпускні ціни.

"Уряд буде вживати всіх необхідних заходів аж до відкриття кримінальних справ", - наголосив міністр.

Тепер, за словами Данилишина, Міністерство внутрішніх справ разом зі співробітниками Державної цінової інспекції проводить перевірки щодо необґрунтованого підвищення цін на основні продукти харчування.

Як повідомлялося, 28 січня Данилишин заявив, що пов'язує різке підвищення цін на низку продтоварів у регіонах зі спробами дискредитації кандидата в президенти, прем'єр-міністра Юлії Тимошенко напередодні другого туру виборів.

Українська спілка промисловців і підприємців вважає необґрунтованою таку заяву. УСПП підкреслює, що спроби уряду звинуватити політичних опонентів у навмисному ініціюванні підвищення цін на продтовари є ні чим іншим, як перекладанням відповідальності за проблеми в економіці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: