FITCH ЗНИЗИЛО РЕЙТИНГИ УКРАЇНИ

Четвер, 12 листопада 2009, 15:35

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгострокові рейтинги дефолту емітента ("РДЕ") України в іноземній і національній валюті з рівня "B" до "B-" з "Негативним" прогнозом.

Про це ідеться у повідомленні прес-служби Fitch.

Згідно з повідомленням, агентство також знизило рейтинг стелі України з рівня "B" до "B-" і підтвердило короткостроковий РДЕ в іноземній валюті на рівні "B".

"Нещодавнє прийняття парламентом закону про мінімальний розмір заробітної плати та пенсій, який не відповідає наявним у країни коштам, фактично призвело до невиконання умов програми МВФ для України і суттєво збільшило ризики для бюджетного фінансування, макроекономічної стабільності та кредитоспроможності ", - відзначає директор в аналітичній групі Fitch по суверенних рейтингах Девід Хеслам.

Реклама:

Крім того, уряд фактично відійшов від зобов'язання, взятого під час другої перевірки виконання умов програми МВФ у липні 2009 року, з підвищення роздрібних тарифів на газ, в результаті чого, за прогнозами Fitch, дефіцит бюджету в 2009 році може досягти близько 8,5% ВВП (11% включаючи "Нафтогаз") у порівнянні з цільовим рівнем у 6% ВВП (8,6% включаючи "Нафтогаз").

7 листопада директор-розпорядник МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що, якщо українська влада не змінить проведену політику, програма МВФ може бути припинена до закінчення президентських виборів у січні.

"Помітне підвищення бюджетного дефіциту і втрата основного джерела фінансування при призупиненні траншу МВФ на суму 4 млрд. доларів, який повинен бути наданий 15 листопада, залишає Україну з істотним розривом бюджетного фінансування Видається, що покривати дефіцит за рахунок запозичень на внутрішньому ринку або міжнародному буде складним і дорогим для України ", - зазначають в агентстві..

Тому Fitch вважає, що є підвищений ризик, що Україна може в більш значній мірі вдатися до монетарного фінансування (за рахунок надання НБУ ліквідності банкам), тобто фактично до друкування грошей.

"Це, у свою чергу, може підірвати довіру до валютної та банківської системи, та/або привести до швидкої втрати валютних резервів. У корені проблеми лежить непослідовна макроекономічна політика України, тому що влада має намір захищати валютний курс, при цьому не вдаючись до необхідного посилення податково-бюджетної політики, за відсутності адекватних джерел немонетарною фінансування", - підкреслюють аналітики Fitch.

В агентстві зазначають, що політична динаміка вказує на те, що здійснювана політика може не вийти на стабільну траєкторію до того, як піде ще один виток фінансової нестабільності. Подальше різке зниження курсу гривні посилило б тиск на порушену кризою банківську систему України.

Однак, незважаючи на розглянуті ускладнення, кредитоспроможність України підтримується низьким рівнем погашень за державним боргом.

"Україна здійснила виплати по суверенних облігацій на суму 1,2 млрд. доларів, терміни погашення за якими наступали в серпні та вересні 2009 року, продемонструвавши готовність платити. Тепер в України є пауза в погашення єврооблігацій до облігацій в єнах на суму близько 0,4 млрд. доларів, термін за якими настає в грудні 2010 року, та облігацій на суму 0,6 млрд. доларів, термін за якими настає в березні 2011 року", - зазначають у Fitch.

"Валові валютні резерви становлять 28 млрд. доларів, поліпшення глобальних перспектив надасть певну підтримку експортним галузям України. Наразі показники пролонгації із зовнішнього боргу приватного сектора є відносно високими і перевищують 80%", - підкреслюють в агентстві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: