Українські політики порушують зобов’язання перед МВФ?

Середа, 4 листопада 2009, 19:15

Подача урядом України проекту державного бюджету на 2010 рік у його нинішньому вигляді і підписання президентом закону про підвищення соціальних стандартів порушують зобов'язання Києва, узяті в рамках співробітництва з Міжнародним валютним фондом.

Про це заявила заявляє голова місії МВФ в Україні Джейла Пазарбашіоглу в інтерв'ю IMF Survey online, оприлюдненому в середу, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Новий бюджет і закон про соціальні стандарти загрожують досягнутим не так давно завоюванням: вони не можуть бути профінансовані без високої інфляції або безробіття", - сказала вона.

За оцінками Пазарбашіоглу, закон про підвищення соціальних стандартів потребуватиме в 2010 році додаткових витрат у розмірі 7% ВВП, і навіть у разі прийняття запропонованих президентом Віктором Ющенком поправок - 2,5% ВВП.

Реклама:

Вона додала, що МВФ оцінює дефіцит в урядовому проекті держбюджету-2010 у 8% ВВП, що значно перевищує попередні домовленості (в розмірі 3-4% ВВП).

Також Пазарбашіоглу зазначила, що ключовою проблемою успішного впровадження економічної програми в рамках співробітництва України з Міжнародним валютним фондом є відсутність консенсусу серед української влади.

"Щоб будь-яка економічна програма була успішною, має бути мінімальний рівень консенсусу", - сказала вона.

Пазарбашіоглу зазначила, що 2008 року під час ухвалення рішення про початок співпраці з МВФ до антикризової програми в Україні був широкий консенсус з приводу проведеної політики, сформований всіма гілками влади, громадянським суспільством, і навіть опозицією.

"Але тиск політичних подій означає, що консенсусу сьогодні набагато важче досягти. Без цього прогрес зупиниться, відновлення може бути піддана ризику і люди можуть втратити віру в здатність влади поліпшити економіку", - констатувала глава місії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: