Банки закликають президента накласти вето на поправки до закону про НБУ

Вівторок, 21 липня 2009, 12:46 -

Асоціація Український кредитно-банківський союз (УКБС) закликає президента накласти вето на поправки до законів про Національний банк і Державний бюджет на 2009 рік, оскільки цей законодавчий акт погіршує можливості Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо захисту вкладників.

Про це повідомляється на веб-сайті УКБС.

"Прийнятий парламентом закон буде мати негативні наслідки для економіки, оскільки Фонд гарантування вкладів за станом на червень 2009 року здатний компенсувати незначну частину наявного обсягу депозитів населення", - зазначає генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

У повідомленні нагадується, що прийнятий закон ліквідує норму щодо обов'язкового щорічного перерахування 25% перевищення доходів над витратами НБУ (не менше 1 млрд. грн.) на поповнення коштів Фонду гарантування вкладів фізосіб, Державної іпотечної установи та капіталізацію банків.

Реклама:

Експерти УКБС також відзначають, що прийнятий закон несе збільшення інфляційних ризиків.

"Неправильною є ситуація, коли нормами зазначеного закону, по суті, запускається механізм неконтрольованої емісії, яка призведе до зубожіння населення та інших деструктивних наслідків для економіки", - підкреслюється в повідомленні УКБС.

У повідомленні УКБС також відзначається, що Нацбанк з початку 2009 року вже викупив урядові облігації на суму близько 20 млрд. грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: