Думка експерта: Влада переконала МВФ в погіршенні ситуації в Україні. ВІДЕО

П'ятниця, 10 липня 2009, 16:30 -

Українські органи влади та статистика щодо ВВП за перший квартал переконали Міжнародний валютний фонд у тому, що економічна ситуація в Україні гірша за очікувану раніше.

Таку думку в коментарі для "Економічної правди" висловив економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов.

Завантажте Flash Player, щоб переглянути відео.

"Фонд погіршив прогноз спаду реального ВВП з 8% до 14%, а також прогноз дефіциту державних фінансів до 6% ВВП. Це означає ще більшу схильність МВФ підтримувати державний бюджет своїми кредитами", - вважає він.

Реклама:

За словами економіста, сума цього траншу насправді не підвищена, її залишено на раніше погодженому з фондом рівні у 2,125 мільярдів SDR.

"Просто курс SDR до долара США не є фіксованим, і за поточним курсом сума цього траншу становить 3,291 мільярдів доларів США", - пояснює Блінов.

Проте рішення місії Фонду не є остаточним. Виділення Україні траншу має бути ухвалено Радою директорів МВФ, орієнтовно - наприкінці липня або на початку серпня.

"Ми розцінюємо шанси на позитивне рішення як високі. Навіть якщо кошти МВФ не надійдуть до 5 серпня - часу погашення державних єврооблігацій на суму 500 мільйонів доларів, - Україна зможе успішно погасити цю позику за рахунок раніше отриманих від МВФ грошей", - стверджує експерт.

"Водночас ми песимістично ставимося до отримання Україною наступного траншу, запланованого на кінець 2009 року. Уряд навряд чи зможе довести Фондові суттєві успіхи у реформах, зокрема Нафтогазу, пенсійної системи та обмеженні бюджетних видатків", - наголошує економіст.

До того ж виділенню грошей заважатиме і виборча кампанія, вважає він.

"Тому ми очікуємо, що цей транш у 2,5 мільярдів SDR (3,87 мільярдів доларів за поточним курсом) буде відтермінований на 2010 рік", - додав Блінов.

Як повідомлялося, українська влада і місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) досягли попередньої домовленості про виділення Україні чергового траншу в рамках програми stand-by у розмірі 3,3 мільярдів доларів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: