У "Нафтогазі" розповіли, звідки взялося 2,4 мільярди боргу

Субота, 22 листопада 2008, 11:16 -
 

Борг за газ, поставлений в Україну RosUkrEnergo, оцінюється в 2,25 мільярда доларів.

Про це повідомляє в суботу видання "Зеркало недели" з посиланням на джерела в НАК "Нафтогаз України".

Саме цей борг НАК швейцарській компанії, на думку експертів, міг стати підставою для некоректної заяви президента РФ Дмитра Медведєва про український газовий борг Росії розміром 2,4 мільярда доларів.

За даними джерел видання, "Нафтогаз України", заплативши 285 мільйонів за спожитий у вересні газ, залишилася винна RosUkrEnergo за цей місяць близько 400 мільйонів доларів.

Реклама:

За жовтень компанія ще не починала розраховуватися, тому до вересневого боргу додалося 798,6 мільйонів доларів жовтневого боргу. За листопад RosUkrEnergo вже виставило рахунок розміром 835 мільйонів доларів, і при цьому за невчасні розрахунки, що мали місце на початку поточного року, були нараховані штрафні санкції розміром 250 мільйонів доларів.

Таким чином, загальна сума заборгованості складає 2,25 мільярда доларів.

При цьому на сьогоднішній день в українські підземні сховища газу закачано близько 30 млрд. кубометрів газу. З них, за даними джерел газети, НАК "Нафтогаз України" належать 17,2 млрд., RosUkrEnergo  - 11 млрд., а решта є власністю приватних українських газовидобувачів.

У разі можливих перебоїв з постачаннями російського газу, ці запаси, на думку фахівців, є достатніми для забезпечення України газом впродовж найближчої зими з урахуванням спаду промислового виробництва в умовах світової економічної кризи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: