Економіка України підійшла до межі виживання

Вівторок, 30 вересня 2008, 10:42

З 2006 року ціна на газ для України підвищилася втричі.

Таким чином, промисловість стала додатково платити за паливо 3,5 млрд дол. щорічно, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Втім, дотепер негативний вплив на економіку країни нівелювалося зростанням цін на готову продукцію.

Подальше підвищення ціни на газ може не тільки загальмувати розвиток окремих галузей, але й глобально вплинути на хід економічного розвитку України.

Реклама:

Уникнути катастрофічної ситуації в українській економіці можна буде лише в тому випадку, якщо уряд знайде можливість зберегти ціну на газ на рівні 230-250 дол. за тисячу кубометрів, відзначають експерти.

Зростання цін на газ вже встигло істотно вплинути на розвиток промислових підприємств в Україні. Цього року українська промисловість заплатила за газ на 3,5 млрд. дол. більше, ніж 2006 року.

Тим часом завдяки світовому зростанню цін на експортовану з України продукцію компанії спромоглися заробити у порівнянні з 2006 роком додатково 2,7 млрд. дол. Таким чином, промисловість втратила від підвищення вартості палива десь 800 млн. дол.

Разом з тим у Міністерстві економіки поки не готове обговорювати можливі наслідки підвищення ціни на імпортний газ.

"Будь-які наші заяви до кінця переговорів можуть викликати паніку на ринку або пошлють бізнесу необґрунтований оптимістичний сигнал",- пояснив заступник міністра економіки Ірина Крючкова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: