Українська фінансова система відповідає світовим стандартам

Четвер, 19 червня 2008, 17:31

Національний банк повідомив, що в 2007 році українська фінансова система наблизилася до світових стандартів.

Грунтуючись на висновках Міжнародного валютного фонду, регулятор оголосив, що вона відповідає 25 з 30 основних принципів ефективного банківського нагляду "Базель II", - повідомляє "Finance.ua" .

Банкіри вважають, що повністю виконати ці вимоги Україна зможе вже через три-п'ять років. Втім це спричинить подальшу жорсткість вимог до корпоративного управління кредитних установ та їх материнських структур.

У вівторок 17 червня Нацбанк опублікував "Річний звіт про діяльність банківського нагляду України в 2007 році", у якому відзначив позитивні зміни в банківській системі.

Реклама:

Зокрема, місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Світового банку за підсумками Програми оцінки фінансового сектора України (FSAP) вирішила, що "з 30 принципів Базельського комітету Україною повністю або більшою мірою виконуються 25".

Така оцінка на три показники краще підсумків FSAP за 2006 рік.

Покращення в системі Нацбанк пояснює "зміцненням нормативно-правового забезпечення пруденціального регулювання: підвищенням нормативу адекватності регулятивного капіталу, введенням більш жорсткіших економічних нормативів, які регулюють операції з пов'язаними особами (інсайдерами), і більш твердими вимогами до формування резервів з кредитних операцій".

Крім того, вважається, що на позитивну оцінку вплинуло "роз'яснення банками конкретних вимог до систем управління ризиками", а також створення нормативної бази для боротьби з відмиванням грошей, отриманих злочинним шляхом.

У Нацбанку відмовляються називати, які саме принципи українська система стала виконувати, а які ні, посилаючись на те, що ця інформація конфіденційна і призначена тільки для вищого керівництва країни".

Втім, у звіті говориться, що для одержання кращої оцінки необхідно прийняти низку законопроектів, які "забезпечать повноваження Національного банку щодо відмови у видачі банківської ліцензії або дозволу на покупку істотної частки в банку у випадку неможливості визначити структуру власності та реальних власників банку".

Банкіри погоджуються з висновками МВФ про поліпшення вітчизняної фінансової системи.

"Позитивна оцінка дана тому, що торік не було голосних скандалів з банками,- вважає генеральний заступник голови правління Приватбанку Юрій Пікуш.- Якщо подивитися на найбільші 10 банків, у яких сконцентрована більшість активів системи, то вони в основному з іноземним капіталом. А іноземні банки привносять у свої дочірні установи західні системи керування".

При цьому головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран відзначає, що НБУ домігся позитивної оцінки саме завдяки жорсткості нормативів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: