ЄС має всі можливості заборонити скраплений газ із РФ вже цього року - експерт

Понеділок, 21 серпня 2023, 18:30 -

Євросоюз має всі можливості заборонити скраплений газ із Росії вже цього року.

Про це йдеться в колонці на "Європейській правді" засновниці Razom We Stand Світлана Романко.

Авторка колонки нагадує, що найбільшими імпортерами російського зрідженого газу у ЄС наразі є Бельгія, Франція та Іспанія.

"Загалом на ці три країни припадає 318 з 348 поставок, здійснених до ЄС з 1 січня 2022 року по 12 червня 2023 року. У травні 2023 року Європа вперше в історії імпортувала більше СПГ, ніж трубопровідного газу", – інформує засновниця Razom We Stand.

Реклама:

За її словами, у 2022 році країни ЄС отримали близько 90% всього СПГ, виробленого на терміналі "Ямал-СПГ" російського концерну "Новатек".

З них Бельгія, Франція та Іспанія, пише авторка, разом отримали майже 75% всього СПГ, відправленого з порту Сабетта в російській Арктиці, де розташований "Ямал-СПГ".

"Французький енергетичний гігант Total Energies має частку у 20% відсотків у діючому терміналі "Ямал-СПГ", а також уклав з "Новатеком" найбільшу кількість довгострокових контрактів на термін від 15 до 25 років. За даними Bruegel на Total припадає більш ніж чверть усіх контрактів.

Реклама:

Ця компанія також має 10% у проєкті "Арктик СПГ-2", який може подвоїти російські потужності для експорту газу LNG-танкерами. Попри санкції Total продовжує співпрацювати з "Новатеком", – зазначає Світлана Романко.

Запровадження ембарго проти російського СПГ, а також вторинних санкцій з метою зупинки проєкту "Арктик СПГ-2" є очевидним необхідним кроком, впевнена засновниця Razom We Stand. На її думку, ЄС має здійснити такий крок для підтримки заявленої політики у сферах захисту міжнародної безпеки та протидії змінам клімату.

Експорт з Росії до ЄС у 2022 році, за її даними, становив трохи понад 3% від світового ринку СПГ, що виключає шокове зростання цін при введенні ембарго, адже ЄС зможе імпортувати газ з інших джерел, зокрема з Катару та США.

"Будь-яке можливе підвищення світових цін значною мірою буде визначатися кон’юнктурою ринку та при падінні попиту може взагалі не відбутися", – звертає увагу авторка колонки.

Вона впевнена, що з належними заходами для скорочення попиту на газ, підвищення енергоефективності та прискорення переходу на відновлювані джерела енергії Європа має сильну позицію для повного припинення поставок російського СПГ вже цього року.

За словами Світлани Романко, ще одна причина зупинити ці поставки – кліматична політика ЄС.

"Разом з десятками українських громадських організацій ми звернулися в липні до Єврокомісії із закликом запровадити ембарго на російський СПГ у 12-му пакеті санкцій. І це не лише про нашу боротьбу з агресором.

У час, коли весь світ наближається до кліматичної катастрофи, ЄС має бути послідовним – поставити собі за мету назавжди утримати російське викопне паливо у надрах землі відповідно до узгодженої світом мети в рамках Паризької угоди", – розповідає засновниця Razom We Stand.

Наступним кроком, впевнена експертка, Євросоюз має запровадити вторинні санкції проти всіх компаній, які надають технології та послуги, що допомагають Росії експортувати СПГ на світові ринки.

Реклама: