Україна отримала п'ятий транш макрофіну від ЄС на 1,5 мільярда євро

Четвер, 22 червня 2023, 12:59 -

Україна 22 червня отримала п'ятий транш у розмірі 1,5 млрд євро в рамках масштабної макрофінансової допомоги (МФД) на 2023 рік. Загальний обсяг фінансування за програмою МФД сягає 18 млрд євро.

Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Таким чином, у 2023 році до державного бюджету України надійшло вже 9 млрд євро пільгових коштів від ЄС. 

Кошти надаються на безпрецедентно пільгових умовах для України й спрямовуються на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, додають в Мінфіні.

Реклама:

Про виділення чергового траншу повідомила і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Сьогодні ми виділяємо Україні ще 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги. Ми допомагаємо підтримувати дкпжпослуги та інфраструктуру України в її відважній боротьбі за свободу.

Далі буде більше. Ми щойно запропонували стабільну фінансову підтримку до 2027 року. Ми налаштовані на довгострокову перспективу", - написала вона у Twitter.

Реклама:

"Фінансова допомога ЄС для України є безпрецедентною. Надзвичайно вдячний колегам за всебічну підтримку від початку повномасштабного вторгнення рф, а також за своєчасне і ритмічне надання коштів, що дозволяє зберігати макрофінансову стабільність", - заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

При цьому наступні транші в рамках масштабної програми МФД будуть надходити до держбюджету протягом 2023 року з урахуванням виконання Україною узгоджених сторонами умов.

У Мінфіні нагадали, що 20 червня Європейська Комісія запропонувала створити спеціальний інструмент фінансування у обсязі близько 50 млрд євро, який забезпечить послідовну, передбачувану підтримку України на період 2024-2027 років.

Перший транш макрофінансової допомоги від ЄС у розмірі 3 млрд євро із загалом 18 млрд євро Україна отримала у січні, другий транш обсягом 1,5 млрд - у березні, третій - у квітні.

Економічна правда

Реклама: