Кабмін визначився з порядком компенсацій постраждалим від підриву Каховської ГЕС

П'ятниця, 16 червня 2023, 14:18

200 населених пунктів, в яких проживає 1,4 млн осіб, вже визнано такими, які постраждали від повені, що утворилася внаслідок підриву Каховської ГЕС, і мають право на отримання компенсації.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, на виїзному засіданні, що відбувається в Херсонській області.

За його словами, саме ці громади та їх мешканці утворять основу реєстру, на підставі даних якого надалі будуть реалізовуватися програми компенсацій.

"На останній селекторній нараді щодо ліквідації наслідків теракту на Каховській ГЕС доручив оперативно створити реєстр постраждалих громад. Це буде відправна точка для виплати людям допомоги. Керівником робіт з ліквідації наслідків вже затверджено цей перелік. Загалом майже 200 населених пунктів з населенням 1,4 млн людей увійшли до реєстру", - зазначив Шмигаль.

Реклама:

За його словами, це громади, розташовані на території Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської областей.

Також, повідомив Шмигаль, уже розроблений механізм та джерела, з яких здійснюватимуться компенсації.

"На виконання доручення Президента Володимира Зеленського розробили механізм компенсацій за пошкоджені та зруйновані будинки. Компенсаційний механізм буде аналогічний до програми "єВідновлення", - зазначив прем'єр.

Реклама:

"Людина обиратиме один із двох варіантів. Або придбати собі інше житло, або взяти гроші на самостійний ремонт чи відбудову власного будинку", - пояснив Шмигаль.

Виплати будуть здійснюватися з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.

"Прямо зараз виділяємо понад 980 млн грн", - зазначив Шмигаль у ході засідання.

Відмінність полягатиме в тому, що, враховуючи ситуацію в регіоні, подання заявок на компенсацію буде відбуватись через органи місцевого самоврядування.

Водночас швидкість виплати компенсацій залежатиме від технічного обстеження постраждалого житла.

З цією метою 10 регіонів надішлють до зони лиха по 15 спеціалістів.

"Кадрово посилюємо Херсонщину фахівцями для проведення технічних обстежень постраждалого житла. 10 регіонів України спрямують до зони лиха по 15 своїх спеціалістів. Що швидше зафіксуємо всі пошкодження, то швидше люди отримають компенсації", - зазначив глава уряду.

Крім компенсацій у майбутньому, кошти також виділені для першочергової допомоги постраждалим.

"Тисячі людей потребують допомоги тут і зараз. Сьогодні ми виділяємо 560 млн для виплати одноразової державної допомоги постраждалим від повені у розмірі 5 тис. грн для однієї особи. Також даємо доручення Міністерству соціальної політики, Міністерству з питань реінтеграції та Міністерству економіки якнайшвидше розробити проєкт рішення про порядок використання цих коштів", - зазначив прем'єр.

За словами Шмигаля, ці виплати розпочнуться вже у тижневий термін.

"Одночасно проводимо перемовини з міжнародними гуманітарними організаціями щодо здійснення ними аналогічних виплат", - додав він.

Наразі, за словами Шмигаля, у постраждалих громадах вже відбувається комплексне відновлення за принципом Build back better. Ця програма запущена в межах міста Херсон та в населених пунктах області.

Нагадуємо:

Раніше віцепрем’єрка Ірина Верещук повідомила, що програму компенсацій за зруйноване або пошкоджене внаслідок бойових дій житло "єВідновлення" розширять й на підтоплені регіони.

Реклама: