Інфляція у Росії уповільнилась до найнижчого рівня з початку великої війни

Середа, 9 листопада 2022, 16:37 -

Інфляція у Росії у жовтні знизилась до найнижчого рівня з початку повномасштабного вторгнення в Україну – нижче 13% з піку у квітні у майже 18%.

Про це повідомляє Bloomberg.

Агентство пояснює, що російська інфляція на шляху до досягнення найнижчого рівня з моменту вторгнення РФ на територію України, хоча ризики зростають після оголошеної Кремлем мобілізації.

Вона разом із ще більшою втечею чоловіків за кордон турбує і без того слабкий споживчий попит, спонукаючи домогосподарства відкладати витрати. 

Реклама:

Залучення 300 тисяч резервістів до бойових дій, ймовірно, посилить брак робочої сили та підвищить зарплати. Це становить загрозу для цін, про що Центробанк Росії підкреслив наприкінці минулого місяця, утримуючи процентні ставки вперше після нападу на Україну.

Однак незважаючи на те, що інфляція зросла найшвидше за 20 років після вторгнення, надзвичайне підвищення ставок і значне зростання рубля змогло загальмувати споживчі ціни. Падіння споживчих витрат у поєднанні з сезонним падінням вартості фруктів і овочів утримували місячну інфляцію на від’ємному рівні або близько нуля з травня.

Російський центробанк очікує, що інфляція цього року закінчиться на рівні 12%-13% і досягне 5%-7% наприкінці 2023 року. Путін заявив, що цього тижня зростання цін може наблизитися до 5% або впасти навіть нижче в першому кварталі наступного року.

Реклама:

Центральний банк попередив, що в наступні місяці мобілізація "буде проінфляційною, оскільки вона посилить обмеження пропозиції в ширшій економіці".

Реклама: