Європейські оператори залізниць хочуть допомогти Україні з вивезенням зерна

П'ятниця, 8 липня 2022, 17:50 -

Європейські залізниці хочуть збільшити свою допомогу Україні для полегшення експорту зерна, яке неможливо вивезти морем через блокаду Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Spiegel.

Зазначається, що близько 30 залізничників планують у суботу у Відні підписати "Українську декларацію", в якій зафіксують принципи допомоги Україні.

Документ серед іншого передбачає, що залізничники сприятимуть у будівництві нових терміналів і перевалочних пунктів для кращого експорту зерна з України залізницею.

Реклама:

За словами генерального директора Deutsche Bahn Річарда Лутца, навіть швидке завершення війни в Україні означає, що морський шлях ще тривалий час буде небезпечним для експорту.

Лутц також зазначив, що Київ працює над приведенням у відповідність своєї залізничної колії з європейською, яка є більш вузькою. "Це ще один сигнал, що Україна повним ходом рушає до європейської сім’ї", – вважає він.

Зазначимо, що Україна має експортувати ще близько 22 мільйонів тонн зерна, тоді як потужності залізниці дозволяють вивозити близько 800 тисяч тонн на місяць.

Реклама:

Раніше колишній заступник глави МЗС України Дмитро Сенік розповідав, що в умовах морської блокади Росії Україна налагодила два канали експорту зерна – через Польщу та Румунію, а також веде переговори з державами Балтії.

Нагадаємо, нещодавно президент України Володимир Зеленський підтвердив, що Україна веде переговори з Туреччиною та ООН щодо експорту українського зерна морським шляхом.

Європейська правда

Реклама: