Дефолт у Шрі-Ланці: у МВФ назвали умову для потенційної кредитної програми

Середа, 20 квітня 2022, 17:42 -

Дискусії зі Шрі-Ланкою щодо потенційної кредитної програми МВФ перебувають на ранній стадії, але будь-яка угода вимагатиме "адекватних гарантій", що виплату боргів можна перевести на стійкий шлях.

Про це пише Reuters із посиланням на заяву керівника місії МВФ на Шрі-Ланці Масахіро Нозакі.

За його словами, директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва обговорила варіанти кредитування та політичні плани з делегацією Шрі-Ланки у вівторок.

"Програма за підтримки МВФ має бути розроблена для вирішення гострих проблем платіжного балансу Шрі-Ланки та повернення економіки на шлях сталого зростання якомога раніше", - сказав Нозакі.

Реклама:

"Заява була зроблена після того, як у вівторок протести у відповідь на нестачу палива та інших предметів першої необхідності у країні стали смертельними, і міністр фінансів Шрі-Ланки офіційно попросив Фонд надати позику в рамках інструменту швидкого фінансування для країн, які потребують термінової підтримки платіжного балансу", - зазначає агентство.

Нозакі додав, що МВФ "дуже стурбований нинішньою економічною кризою на Шрі-Ланці і труднощами, від яких страждають люди, особливо бідні та вразливі".

Але він зазначив, що співробітники МВФ минулого місяця в щорічному економічному огляді визначили, що рівень державного боргу Шрі-Ланки є недопустимим, і країні необхідно вжити заходів для відновлення стійкості боргу до будь-якого кредитування МВФ, включаючи інструмент екстреного швидкого фінансування (RFI).

"Таке відновлення стійкості боргу зазвичай вимагає реструктуризації або перепрофілювання державних боргів, що у випадку Шрі-Ланки вимагало б співпраці з Китаєм, одним з її найбільших кредиторів", - зазначає Reuters.

"Обговорення все ще на ранній стадії", - підкреслив Нозакі.

Нагадаємо:

Міністерство фінансів Шрі-Ланки призупинило виплати за зовнішнім боргом і попередило інвесторів про дефолт.

Необхідність оголосити дефолт полягає у політичній кризі та бажанні зберегти валютні резерви. Наразі вони становлять менше 2 млрд доларів і за останній місяць знизилися на 16%.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: